Omega 6 – Beneficii, Alimente Bogate, Riscuri

Omega 6 este un acid gras esential care este necesar pentru o sanatate optima, dar nu poate fi produs singur de catre organism.

Acizii grasi omega-6, ca si omega-3, sunt acizi grasi esentiali care pot fi obtinuti numai prin alimente si suplimente. Dar, chiar daca aceasta grasime sanatoasa nu este produsa deloc in organism, acizii grasi omega-6 sunt foarte importanti pentru creier si joaca un rol integral in crestere si dezvoltare.

5/5
5/5
5/5

Cu toate acestea, acest acid gras polinesaturat (PUFA) face mult mai mult decat sa mentina creierul in buna ordine. De asemenea, stimuleaza cresterea pielii si a parului, mentine o buna sanatate a oaselor, ajuta la reglarea metabolismului, mentine sistemul de reproducere sanatos, etc.

Îți vom trimite un email periodic cu toate noutățile noastre.

Beneficii Omega 6

– Ajuta la reducerea durerii nervoase

Studiile arata ca administrarea acidului gamma linolenic (GLA) – un tip de acid gras omega-6 – poate reduce simptomele durerii nervoase la persoanele cu neuropatie diabetica pe termen lung. Neuropatia diabetica este un tip de afectare a nervilor care poate aparea ca urmare a diabetului slab controlat.

Un studiu din revista Diabetes Care a constatat ca administrarea GLA timp de un an a fost semnificativ mai eficienta in scaderea simptomelor neuropatiei diabetice decat un placebo.

Desi sunt necesare mai multe cercetari, acest lucru ar putea avea efecte de anvergura si poate fi benefic pentru persoanele cu o varietate de afectiuni care cauzeaza dureri nervoase, inclusiv cancer si HIV.

– Poate trata artrita reumatoida

Poliartrita reumatoida este o tulburare inflamatorie cronica caracterizata prin simptome ale poliartritei reumatoide, cum ar fi dureri articulare, rigiditate si umflaturi.

Desi tratamentul traditional implica de obicei utilizarea medicamentelor eliberate pe baza de reteta si terapia fizica, anumite tipuri de acizi grasi omega-6 pot ajuta la reducerea simptomelor si la mentinerea durerilor articulare la distanta.

Uleiul de primavara, in special, provine din semintele unei flori salbatice native americane si contine 7% pana la 10 % GLA. Dovezile preliminare sugereaza ca uleiul de primavara poate reduce durerea, umflarea si rigiditatea diminetii. Poate dura pana la sase luni pentru a observa efectele, dar este posibil sa nu opreasca progresia bolii, ceea ce inseamna ca pot aparea leziuni articulare.

Pentru tratarea artritei reumatoide, Fundatia pentru artrita sugereaza administrarea zilnica intre 540 miligrame si 2,8 grame de ulei de primavara in doze divizate, dar este recomandat sa va adresati medicului dumneavoastra inainte de a incepe suplimentarea.

– Poate ajuta la reducerea simptomelor ADHD

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie, cunoscuta si sub numele de ADHD, este o afectiune care poate afecta atat copiii, cat si adultii si poate provoca simptome precum atentia limitata, hiperactivitatea, impulsivitatea si schimbarile de dispozitie.

Un studiu din Suedia s-a concentrat pe tratarea subiectilor cu tulburare de deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD) utilizand suplimente de acizi grasi omega 3 si omega 6. Studiul a inclus un total de sase luni de testare cu 75 de copii si adolescenti.

In timp ce majoritatea nu au raspuns la tratamentul cu omega-3 si omega-6, un subgrup de 26% a raspuns cu o reducere de peste 25% a simptomelor ADHD. Dupa sase luni, 47% au prezentat imbunatatiri ale simptomelor.

– Reduce tensiunea arteriala

Tensiunea arteriala ridicata este o afectiune grava care poate creste forta sangelui asupra peretilor arterelor, punand mai multa tensiune pe muschiul inimii si determinand slabirea acestuia in timp.

Studiile arata ca acidul gamma linolenic singur sau combinat cu ulei de peste omega-3 poate ajuta la reducerea simptomelor hipertensiunii arteriale.

De fapt, un studiu efectuat pe barbati cu tensiune arteriala crescuta la limita a aratat ca administrarea de ulei de coacaze negre, un tip de ulei care are un continut ridicat de GLA, a reusit sa reduca semnificativ tensiunea diastolica in comparatie cu un placebo.

– Scade riscul bolilor de inima

Organizatiile din domeniul sanatatii, cum ar fi American Heart Association, recomanda adesea inlocuirea uleiurilor vegetale bogate in grasimi polinesaturate, cum ar fi acidul linoleic, in locul grasimilor saturate, pentru a reduce riscul bolilor coronariene.

Desigur, retineti ca unele alegeri sunt mai bune decat altele in ceea ce priveste uleiurile vegetale, deoarece multe sunt adesea foarte rafinate si derivate din culturi modificate genetic, care se afla in fruntea listei de alimente omega 6 de evitat.

Cu toate acestea, acidul linoleic poate fi obtinut si din alte surse, inclusiv nuci si seminte. Nucile, in special, sunt o sursa excelenta de omega-6, oferind aproximativ 11 grame de acid linoleic, precum si o cantitate buna de acid alfa-linolenic, un acid gras omega-3 pe baza de plante care va poate ajuta sa va pastrati aportul de acid gras echilibrat.

– Sprijina sanatatea oaselor

Pe masura ce imbatranim, incepem sa pierdem incet tesutul osos, rezultand un risc crescut de fracturi si caderi.

Studiile publicate in Jurnalul American de Nutritie Clinica indica faptul ca acizii grasi polinesaturati (PUFA) pot ajuta la conservarea formarii scheletice pe masura ce imbatranim. Acesta arata ca atat barbatii, cat si femeile au prezentat o imbunatatire a oaselor soldurilor si coloanei vertebrale atunci cand luau grasimi omega-6 si omega-3 .

In plus, raportul acestor acizi grasi esentiali poate intra, de asemenea, in joc. Cercetatorii au raportat ca consumul unui raport mai mare de acizi grasi omega-6 si omega-3 a fost asociat cu o densitate minerala osoasa mai mica in solduri pentru ambele sexe.

5/5
5/5
5/5

Alimente si suplimente cu Omega 6

Exista mai multe tipuri de acizi grasi omega-6 si majoritatea provin din uleiuri vegetale, cum ar fi acidul linoleic. Acidul linoleic este transformat in GLA in organism.

De acolo, se descompune si mai mult, rezultand ceea ce este cunoscut sub numele de acid arahidonic. GLA poate fi gasit in mai multe uleiuri pe baza de plante, inclusiv ulei de primavara, ulei de borage si ulei de seminte de coacaz negru.

Carnea de vita, puiul, ouale, nucile si semintele sunt, de asemenea, surse excelente de acizi grasi omega-6. Cu toate acestea, este important sa optati pentru alimente integrale organice, neprelucrate si fara OMG ori de cate ori este posibil pentru a maximiza potentialele beneficii omega 6.

Iata o lista a diferitelor tipuri de acizi grasi omega-6 si de unde le puteti obtine:

  1. Acid linoleic: ulei de soia, ulei de porumb, ulei de sofranel, ulei de floarea soarelui, ulei de arahide, ulei de seminte de bumbac, ulei de tarate de orez
  2. Acid arahidonic: ulei de arahide, carne, oua, produse lactate
  3. Acid gamma linolenic: seminte de canepa, spirulina, ulei de primavara, ulei de borage, ulei de seminte de coacaz negru

Alimente bogate in Omega 6

  1. Sofranul;
  2. Seminte de struguri;
  3. Ulei de floarea soarelui;
  4. Ulei de mac;
  5. Ulei de porumb;
  6. Ulei de nuca;
  7. Ulei din seminte de bumbac;
  8. Ulei de soia;
  9. Ulei de susan.

Riscuri si efecte secundare

Din pacate, dieta tipica americana tinde sa contina mult mai multi acizi grasi omega-6 decat acizii grasi omega-3, in special pentru ca omega-6 se afla intr-o multime de alimente nesanatoase. Cum ar fi sosuri de salata, chipsuri de cartofi, pizza, feluri de mancare din paste si carne procesata, cum ar fi carnatii.

De ce este omega 6 rau atunci cand este consumat in cantitati mari? Consumul excesiv de uleiuri vegetale sau acizi linoleici poate contribui la inflamatie si poate creste riscul aparitiei unor afectiuni grave. Acestea pot fi boli de inima, cancer, astm, artrita si depresie, motiv pentru care ar trebui sa va mentineti aportul moderat.