Iodura de Potasiu: Ce face și cand se folosește?

Iodura de potasiu

Iodura de potasiu (numită și KI) este o sare care vă ajută să vă protejați de iodul radioactiv. Hormonii tiroidieni sunt produși de iodul stabil, o substanță chimică importantă pentru corp. Majoritatea iodului stabil din corp provine din alimentele consumate. KI este iod stabil sub formă de medicament.

Glanda tiroidă este cea mai sensibilă la iodul radioactiv, de aceea, daca sunteți expuși la absorbția iodului radioactiv, iodura de potasiu vă poate ajuta să blocați această absorbție.

Iodura de potasiu protejează doar tiroida de iodul radioactiv, nu întregul corp. De asemenea, nu poate inversa problemele de sănătate cauzate de iodul radioactiv dacă tiroida a fost deja deteriorată.

5/5
5/5
4.5/5
Cuprins:

Radiația și contaminarea radioactivă

Radiația este o formă de energie prezentă peste tot în jurul nostru. Există diferite tipuri de radiații, dintre care unele au mai multă energie decât altele.

Contaminarea radioactivă apare atunci când materialul radioactiv este depus pe sau într-un obiect sau o persoană. Materialele radioactive eliberate în mediu pot provoca contaminarea aerului, apei, suprafețelor, solului, plantelor, clădirilor, oamenilor sau animalelor.

Îți vom trimite un email periodic cu toate noutățile noastre.

Ce face iodura de potasiu?

Dacă iodul radioactiv este eliberat în aer după un eveniment radiologic sau nuclear, acesta poate fi respirat în plămâni. În cele mai multe cazuri, odată ce iodul radioactiv a intrat în organism, glanda tiroidă îl absoarbe rapid. După ce a fost absorbit în glanda tiroidă, iodul radioactiv poate provoca leziuni.

Iodura de potasiu protejează tiroida blocând absorbția iodului radioactiv. Acest lucru este cunoscut sub numele de blocare a tiroidei cu iod.

Iodura de potasiu „umple” tiroida cu iod neradioactiv, aceasta devenind saturată. Ca urmare, tiroida nu va mai putea absorbi niciun tip de iod în următoarele 24 de ore. Excesul de iod (neradioactiv sau radioactiv) va fi eliminat din corp prin urină.

Când se folosește iodura de potasiu?

Iodura de potasiu este utilizată în timpul urgențelor nucleare. Ar trebui să luați numai atunci când oficialii de sănătate publică spun în mod expres să faceți acest lucru. De asemenea, vă vor spune când puteți înceta să mai luați medicamentul.

Pentru a vă proteja tiroida, trebuie să luați iodură de potasiu într-un anumit interval de timp. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, intervalul de timp optim pentru beneficii maxime este cu mai puțin de 24 de ore înainte de expunerea la radiații și până la 2 ore după expunere. Luarea acestuia la mai mult de 24 de ore după expunere nu vă va proteja tiroida.

Este important să luați medicamentul o dată pe zi până când riscul de expunere la radiații nu mai există. Nu luați cantități mai mari sau doze suplimentare decât dacă experții recomandă acest lucru. O cantitate mai mare de iodură de potasiu nu vă va proteja mai mult de iodul radioactiv, din contră, vă poate expune la un risc mai mare de reacții adverse.

Cine ar trebui să folosească iodura de potasiu?

 1. Sugarii și copii mici. Nou-născuții și copiii sunt cei mai expuși riscului de a suferi leziuni tiroidiene din cauza iodului radioactiv. Din acest motiv, este important să le oferiți copiilor, în special nou-născuților, iodură de potasiu în timpul unei urgențe.
 2. Femeile însărcinate sau care alăptează. De asemenea, este esențial ca femeile însărcinate și care alăptează să ia doza adecvată de iodură de potasiu pentru a se proteja pe ele și pe copilul lor.
 3. Tineri adulți. Acest grup este mai puțin sensibil la potențialele daune cauzate de iodul radioactiv. Dar este totuși important pentru ei să ia medicamentele.
 4. Adulti. Persoanele cu vârsta peste 40 de ani ar trebui să ia iodură de potasiu numai dacă oficialii lor de sănătate publică declară că va exista o cantitate foarte mare de contaminare cu iod radioactiv. Acest grup are cel mai scăzut risc de cancer tiroidian sau leziuni tiroidiene după expunerea la iod radioactiv.

Doza recomandată de iodură de potasiu pentru expunerea la radiații

Când luați iodură de potasiu, este esențial să luați doza exactă recomandată. Potrivit FDA, dozele recomandate pentru diferite grupuri sunt următoarele:

 • Sugari cu vârsta de o lună și mai mici: 16 miligrame (mg)
 • Copii cu vârsta peste 1 lună și până la 3 ani: 32 mg
 • Copii peste 3 ani și până la 12 ani: 65 mg
 • Adolescenți peste 12 ani și până la 18 ani: 65 mg
 • Adulți cu vârsta de 18 ani și peste: 130 mg
 • Femeile însărcinate sau care alăptează: 130 mg

Nu trebuie să luați niciodată iodură de potasiu mai des decât este recomandat. Acest lucru nu va oferi o protecție suplimentară.

5/5
5/5
4.5/5

Care sunt efectele secundare?

Când este luată corect, este puțin probabil ca iodura de potasiu să provoace reacții adverse. Beneficiile protecției tiroidei în timpul expunerii nucleare depășesc riscurile potențiale.

Dacă apar efecte secundare, acestea pot include:

 • reacție alergică ușoară
 • erupții cutanate
 • stomac deranjat
 • glandele salivare umflate
 • gust metalic în gură
 • senzație de arsură în gură și gât
 • durere la dinți și gingii

SURSE:

https://www.cdc.gov/nceh/radiation/emergencies/japan/ki.htm

https://www.healthline.com/health/potassium-iodide#when-its-used

https://www.webmd.com/first-aid/potassium-iodide-radiation