Surse alimentare care conțin vitamina K2

Cum obții suficientă vitamina K2 din alimentația ta

Deoarece vitamina K2 este un nutrient foarte dificil de obținut în cantitate suficientă doar din alimentație, aceasta trebuie planificată cu mare atenție. Există patru motive pentru care trebuie să faci asta.

vitamina k2 + d3

1. Sursele alimentare de vitamina K2 sunt rare și nu se prea întâmplă să consumi din greșeală vitamina K2. În timp ce vitamina K1 este relativ mai ușor de consumat, dacă nu încerci, în mod conștient, să mănânci alimente bogate în K2, probabil că ai deficit de această vitamină.

2. Vitamina K2 este conținută doar într-un anumit tip de alimente de care oamenii sunt mai puțin conștienți. Nivelurile de vitamina K2 din alimente depind de preparate și vor varia în funcție de modul în care sunt tratate sau gătite.

Îți vom trimite un email periodic cu toate noutățile noastre.

Produsele de origine animală trebuie să provină de la animale crescute pe pășuni, hrănite cu iarbă crudă. Dacă vitele (cu lapte) se hrănesc cu cereale sau soia, atunci nu obțin vitamina K1 aflată în iarbă. Aceasta, nefiind consumată de animal, înseamnă că nu are ce să se transforme ulterior în vitamina K2. Deci, nu o primim din produsele de la aceste animale. Chiar și atunci când vacile sunt hrănite cu fân, consumul de fân (iarbă uscată) poate să nu asigure suficientă vitamina K2 în produsele lactate.

O duzină de ouă pe zi, de la găinile crescute în cuști, nu vor furniza suficient K2 pentru necesarul zilnic, în timp ce două până la patru ouă pe zi, de la găinile crescute în câmp, pot furniza cantitatea adecvată de vitamina K2 (KM-4).

Alimentele fermentate oferă, de asemenea, o formă diferită de vitamina K2 (KM-7). Cu toate acestea, trebuie cultivate corespunzător și apoi depozitate la frigider, nu pasteurizate sau contaminate.

3. Vitamina K2 trebuie consumată cu o serie de alți nutrienți pentru obține, pe deplin, beneficiile ei. Cei doi nutrienți principali care asigură absorbția corectă a vitaminei K2 sunt vitaminele liposolubile A și D. Dar… Vitaminele A și D necesită, de asemenea, consumul de grăsimi, pentru a face posibilă dizolvarea lor.

Pentru o absorbție optimă, grăsimile trebuie să aibă un conținut scăzut de acizi grași polinesaturați, ceea ce înseamnă că untul și alte grăsimi animale, uleiurile tropicale, uleiul de măsline și uleiul de avocado sunt cele mai bune.

Comparativ, uleiul de soia, uleiul de rapiță, soiurile obișnuite de ulei de floarea soarelui și de șofrănel, uleiul de semințe de struguri și majoritatea celorlalte uleiuri derivate din nuci și semințe sunt mult mai puțin utile pentru absorbția vitaminei K2.

În special, multe dintre alimentele cele mai bogate în K2, cum ar fi brânza, carnea și gălbenușurile de ouă, sunt ele însele bogate în grăsimi. Conținutul total de grăsimi al mesei este important, deci cu cât sunt mai multe grăsimi naturale din alimente, cu atât mai bine.

4. Anumite medicamente epuizează vitamina K2 sau inhibă absorbția acesteia. Dacă iei aceste medicamente, ele cresc riscul de deficit de vitamina K2. Chiar dacă obții suficient din alimentația ta, nivelul din corp ar putea fi în continuare scăzut. Exemple de medicamente care scad nivelul de vitamia K2:

 • Statine;
 • Antibiotice cu spectru larg;
 • Medicamente cu acid biliar;
 • Orlistat – un medicament pentru slăbit care reduce absorbția vitaminelor liposolubile, inclusiv a vitaminei K.

Care sunt cele mai bune surse alimentare pentru a obține vitamina K2?

În prezent, nu există nicio măsură de supradozaj pentru vitamina K2 și este puțin probabil să supradozezi din surse nutritive. Așa că, alege alimentele preferate de mai jos și asigurându-te că primești un amestec de MK-4 și MK-7 (vitamina K2) în alimentația ta.

Îți recomandăm:

Vitamina K2 + D3 Lichidă (Mk7® + Colecalciferol) – Produs 100% Natural – 30 ml

Vitamina K2 + D3 Lichidă de la partenerul nostru Grădina Sănătății Asigură Protecția Sistemului Cardiovascular și Menține Sănătatea Oaselor, a Articulațiilor precum și a Dinților.

Vezi mai multe detalii despre produs AICI.

Folosește codul nutricent10 pentru a beneficia de o reducere de 10% la comanda ta.

Surse alimentare care conțin vitamina K2 MK-4

 • 25 grame*pate de ficat de pui, rață sau gâscă;
 • 3-4 ouă mari*de la găinile crescute în câmp sau pășune;
 • 3-4 linguri*de unt de la vacile crescute cu iarbă;
 • 250 grame*pulpă de pui, crescut cu iarbă;
 • 2-3 felii*de ficat organic de vită sau de miel;
 • Carne tocată de vită.

Surse alimentare care conțin vitamina K2 MK-7

 • Varză murată;
 • Kefir sau iaurt;
 • 120 grame*brânzeturi tari;
 • 140 grame*brânză Edam.
*Reține că unele dintre aceste măsurători sunt estimative. Nivelul vitaminei K2 în alimente nu este bine determinat și poate exista mai multă sau mai puțină vitamina K2 în fiecare dintre aceste surse de hrană.
Alte surse alimentare care conțin vitamina K2 (MK-4)

100 g produs

Micrograme vitamina K2

Pastă de ficat de gâscă

Gălbenuș de ou

Pulpă de gâscă

Unt

Ficat de pui (crud)

Ficat de pui (tigaie)

Piept de pui

Pulpă de pui

Carne de vită tocată

Bacon

Ficat de vițel

Lapte integral

Somon

Albuș de ou

Lapte degresat

Carne fără grăsimi

369.0

32.1

31.0

15.0

14.1

12.6

8.9

8.5

8.1

5.6

5.0

1.0

0.5

0.4

0.0

0.0

Alte surse alimentare care conțin vitamina K2 (MK-7)

100 g produs

Micrograme vitamina K2

Brânzeturi tari

Brânzeturi moi (brie)

Brânză cu caș

Brânză Cheddar

Varză murată

76.3

56.5

24.8

10.2

4.8

Surse alimentare care conțin vitamina K1

250 g/ml produs

Micrograme vitamina K1

Spanac crud

Varză Kale crudă

Broccoli fiert

Soia prăjită

Suc de morcovi

Dovleac conservat

Suc de rodie

Afine crude

Salată iceberg crudă

145-181

113-141

110-138

43-54

28-34

20-25

19-24

14-18

14-18

 

Vitamina K1 se deplasează prin ficatul nostru mai eficient decât prin oase sau vasele de sânge. Ficatul este locul în care folosim vitamina K pentru a produce proteinele implicate în coagularea sângelui. De asemenea, este transformat în cantități necunoscute în vitamina K2.

Surse de alimente vegane care conțin Vitamina K2

Deoarece vitamina K2 este produsă fie de animale, fie de bacterii, obținerea suficientă dintr-o dietă vegană poate fi o provocare suplimentară.

Vitamina K2 MK-4 nu poate fi obținută din surse vegane, deci dacă ești vegan, trebuie să iei suplimente pentru a obține MK-4.

Vitamina K2 MK-7 provine din alimente fermentate, deși nu se cunosc cantități exacte. Acestea sunt: varza murată și alte alimente sau suplimente care conțin probiotice.