Vitamina B6 – Beneficii, Surse, Simptomele Deficitului de B6

Vitamina B6

Vitamina B6 joaca un rol cheie in formarea hemoglobinei, molecula purtatoare de oxigen din celulele rosii din sange. Ajuta la producerea de anticorpi care combat infectiile, hormonul insulina, aminoacizii si substantele chimice care transmit mesaje intre celulele nervoase.
5/5
5/5
5/5

De asemenea, ajuta corpul sa mentina nivelurile normale de glucoza din sange. Vitamina B6 este importanta pentru intretinerea organelor limfoide care produc celule albe din sange in corpul nostru.

Vitaminele sunt esentiale pentru cresterea si dezvoltarea normala si pentru multe reactii chimice din corpul nostru. Vitamina B6 este solubila in apa, ceea ce inseamna ca nu poate fi produsa sau depozitata in corp si trebuie obtinuta din dieta in mod regulat. Aceasta vitamina, cunoscuta si sub numele de piridoxina, se gaseste in surse vegetale si animale.

Îți vom trimite un email periodic cu toate noutățile noastre.

Doza zilnica de Vitamina B6

Alocatia zilnica recomandata (AZR) pentru vitamina B6 este de 1,3 miligrame pentru adultii cu varsta de pana la 50 de ani. Doza creste usor incepand cu varsta de 51 de ani, cand ADR pentru barbati este de 1,7 miligrame si 1,5 miligrame pentru femei.

Anumite afectiuni de sanatate, cum ar fi afectiunile renale, alcoolismul si afectiunile autoimune, pot contribui la un nivel scazut al acestei vitamine. Aportul scazut de vitamina B6 poate duce la slabiciune, greata, buze crapate, diaree, pierderea poftei de mancare si depresie.

Chiar daca este considerata in general sigura, abundenta vitaminei B6 poate provoca o lipsa de control muscular, probleme gastro-intestinale, amorteala sau sensibilitate la lumina soarelui.

Semne si Simptome ale Deficientei Vitaminei B6

Inflamatia pielii

Inflamatia pielii, numita si dermatita, se poate dezvolta ca semn al unei deficiente de vitamina B6. Este posibil sa observam ca pielea este rosie, inflamata sau neobisnuit de uscata si incepe sa provoace mancarime abundenta. Zgarierea regiunii afectate a pielii poate duce la sensibilitate si poate creste riscul de a dezvolta o infectie a pielii.

Convulsii

Atunci cand corpul nostru nu are stocuri adecvate de vitamina B6, nervii nu sunt capabili sa trimita si sa primeasca semnale in mod normal. Nervii din creier – numiti neuroni – pot trage gresit sau pot avea dificultati in transmiterea mesajelor catre alte parti ale corpului.

In consecinta, este posibil sa avem convulsii ale corpului ca semne ale unui deficit de vitamina B6. Membrele sau corpul nostru pot sa se zvarcoleasca involuntar sau pot experimenta o scurta scadere a constiintei.

Anemie

In absenta unor niveluri suficiente de vitamina B6, corpul nostru nu poate produce niveluri normale de celule rosii din sange. Un nivel scazut de celule rosii din sange este o afectiune numita anemie.

Daca dezvoltam anemie din cauza nivelurilor scazute de B6, este posibil sa avem simptome precum nereguli ale ritmului cardiac, oboseala, piele palida, ameteli, cefalee, dificultati de respiratie sau extremitati reci. Daca aceasta afectiune nu este tratata, simptomele anemiei se agraveaza treptat in timp.

Starea de spirit sau modificarile mentale

Vitamina B6 este, de asemenea, responsabila pentru asigurarea faptului ca organele vitale primesc oxigenul de care au nevoie pentru a produce energie. Daca corpul are un deficit de nutrienti, este posibil sa avem modificari neobisnuite ale dispozitiei sau mentale, deoarece creierul nu primeste suficient oxigen. S-ar putea sa ne simtim anormal, deprimat sau confuz, ceea ce ne poate interfera cu capacitatea de a indeplini sarcinile zilnice normale.

Senzatii neobisnuite ale corpului

Leziunile nervoase cauzate de nivelurile scazute de B6 pot duce la aparitia senzatiilor neobisnuite ale corpului. Senzatiile de amorteala, furnicaturi sau arsuri se pot dezvolta in picioare sau maini. Aceste simptome deranjante pot interfera, de asemenea, cu capacitatea noastra de a utiliza regiunea corpului afectat in mod normal.

5/5
5/5
5/5