Discopatia Lombară – Simptome, Cauze, Tratament

Ce este discopatia lombară?

Discopatia lombară numită și lombalgie se întâlnește foarte frecventă în rândul populației în vârstă. În cele mai multe cazuri de dureri de spate, nu sunt necesare studii imagistice sau tratament specific. Este important să excludem mai întâi orice cauză gravă de durere de spate care necesită o evaluare suplimentară de către un medic.

colagen lichid gradina sanatatii
(981 Păreri)
5/5
Cuprins:

„Semnale roșii” (sau indicii că ceva mai grav ar putea cauza durerea de spate) includ următoarele semne de avertizare:

 • Vârsta mai mică de 20 de ani sau mai mare de 50 de ani
 • Traumă majoră
 • Antecedente de cancer sau infecție recentă
 • Durerea mai gravă noaptea
 • Schimbare în controlul intestinului sau vezicii urinare
 • Utilizarea medicamentelor intravenoase
 • Deficit neurologic progresiv sau slăbiciune

Alături de afecțiunile grave sugerate de semnele de avertizare de mai sus, există multe alte cauze ale durerii de spate. De fapt, mulți pacienți cu dureri de spate nu sunt niciodată diagnosticați oficial cu o cauză specifică.

Discopatia lombară se referă la o colecție de tulburări degenerative care pot duce la dureri de spate odată cu îmbătrânirea oamenilor. Este cunoscută și sub numele de spondiloză lombară. Există trei procese principale care alcătuiesc discopatia lombară:

 • Perturbarea discului intern
 • Boala degenerativă a discului
 • Instabilitate segmentară

Îți vom trimite un email periodic cu toate noutățile noastre.

Simptome discopatie lombară

Persoanele cu discopatie lombară se plâng, de obicei,  de durere lombară cronică între 20 și 50 de ani.

 1. Durerea se agravează odată cu așezarea sau aplecarea înainte. Există sensibilitate localizată în partea inferioară a spatelui. Durerea este persistentă și durează mai mult de șase săptămâni.
 2. Bărbații și femeile sunt afectați în mod egal.
 3. Simptomele discopatiei lombare se agravează pe măsură ce modificările degenerative ale coloanei vertebrale progresează de la perturbarea discului intern la boala degenerativă a discului la instabilitatea segmentară.
 4. Odată cu perturbarea discului intern, oamenii au o durere profundă la nivelul spatelui, care crește pe parcursul mai multor luni. Durerea se agravează pe măsură ce faceți mai multă mișcare.
 5. Când această afecțiune progresează, durerea degenerativă a discopatiei lombare este prezentă în zona lombară, precum și în partea din spate a feselor și a coapselor.
 6. Dacă afecțiunea este în zona gâtului sau a coloanei vertebrale cervicale, durerea se poate extinde la umăr, braț și mână.
 7. Persoanele cu instabilitate segmentară au dureri crescânde care iradiază în josul extremităților inferioare. Această durere crește odată cu mișcarea și mersul pe jos.
 8. Degenerarea discului poate să nu provoace simptome sau durerea poate fi atât de intensă încât individul nu poate continua cu activitățile zilnice.
 9. Afecțiunea începe cu afectarea coloanei vertebrale, dar în timp, simptomele pot afecta alte părți ale corpului. Simptomele se agravează de obicei cu vârsta.

Îți recomandăm: 

Colagen Lichid Hidrolizat Tip 2 cu 5000mg + Glucozamina + Condroitina + MSM + Turmeric + Vitamina C, B12, D3

Vezi mai multe detalii despre produs AICI. 

Folosește codul nutricent10 pentru a beneficia de o reducere de 10% la comanda ta.

(981 Păreri)
5/5

Cauze discopatie lombară

 • Discopatia lombară este cauzată de modificări degenerative normale care apar pe măsură ce o persoană îmbătrânește. Coloana lombară este compusă din segmente de mișcare. Fiecare segment de mișcare este format din două corpuri vertebrale, discul intervertebral și două articulații fațetare. Discul intervertebral acționează ca pernă sau „amortizor de șoc” al coloanei vertebrale.
 • Discul intervertebral este alcătuit în mare parte din apă. Acest lucru îi permite să-și mențină proprietățile de pernă. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, discul intervertebral își pierde o parte din conținutul de apă. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, este mai probabil ca straturile exterioare ale discului să dezvolte fisuri sau rupturi. Acestea pot fi o sursă semnificativă de dureri de spate. Acesta este începutul întreruperii discului intern.
 • Când stratul exterior al discului se crăpă, discul își pierde conținutul normal de apă. Acest lucru îi reduce capacitatea de a acționa ca o pernă pentru sarcinile aplicate pe coloana vertebrală. În cele din urmă, duce la un colaps al discului și la modificări degenerative atât în ​​corpurile vertebrale, cât și în articulațiile fațete ale coloanei vertebrale. Când se întâmplă acest lucru, afecțiunea este cunoscută sub numele de discopatie lombară.
 • Procesul final în discopatia lombară are loc atunci când modificările degenerative duc la distrugerea ligamentului și a altor constrângeri ale țesuturilor moi ale coloanei vertebrale. Aceasta este cunoscută sub numele de instabilitate segmentară, care apare atunci când are loc o pierdere a stabilității structurale normale a segmentului spinal.

Când vertebrele au mai puțină căptușeală între ele, coloana vertebrală devine mai puțin stabilă.

Pentru a compensa, corpul formează osteofite, sau pinteni osoși, mici proeminențe osoase care se dezvoltă de-a lungul marginii oaselor. Aceste proiecții pot apăsa pe măduva spinării sau rădăcinile nervilor spinali. Ele pot submina funcția nervoasă și pot provoca durere.

Alte probleme includ:

 • Defalcarea cartilajului, țesutul care amortizează articulațiile
 • Un disc bombat, cunoscut sub numele de hernie de disc
 • Îngustarea canalului spinal sau stenoză spinală

Aceste modificări pot afecta nervii, ducând la durere, slăbiciune și amorțeală.

Discopatia Lombară: Factori de risc

Vârsta este cel mai mare factor de risc, dar alți factori pot accelera procesul de degenerare.

Aceștia includ:

 1. Obezitatea,
 2. Muncă fizică intensă,
 3. Fumatul de tutun,
 4. Rănire acută sau bruscă, cum ar fi o cădere.

Discopatie lombară poate începe atunci când o leziune majoră sau minoră duce la o durere de spate bruscă și neașteptată sau se poate prezenta ca o ușoară durere de spate care se agravează în timp.

Tratament discopatie lombară

 1. Tratamentul poate include terapie ocupațională, kinetoterapie, exerciții speciale, medicamente, pierderea în greutate și intervenții chirurgicale.
 2. Opțiunile medicale includ injectarea articulațiilor de lângă discul deteriorat cu steroizi și un anestezic local. Acestea se numesc injecții cu fațete articulare. Ele pot oferi o ameliorare eficientă a durerii.
 3. Rizotomia fațetă este un curent de radiofrecvență care amortește nervii din jurul articulației fațetei, împiedicând semnalele de durere să ajungă la creier. Calmarea durerii poate dura mai mult de un an.
 4. Anuloplastia electrotermală intradiscală (IDET) implică introducerea unui cateter în disc și încălzirea acestuia. Acest lucru pare să reducă durerea, posibil determinând contractarea colagenului, astfel încât să repare deteriorarea discului. Mecanismul exact rămâne neclar.
 5. Un corset sau o bretea pot oferi suport pentru spate.