Beneficiile Lăptișorului de Matcă pentru Sănătate

Lăptișorul de matcă sună prestigios, stârnind curiozitate din motive întemeiate. Numele singur te poate atrage, dar ce altceva îl face atrăgător? Ei bine, pentru început, s-a raportat că are proprietăți antioxidante, antidiabetice, antibacteriene și de vindecare a rănilor.

Oamenii pot mânca lăptișor de matcă? La fel ca unele dintre utilizările de top pentru miere, lăptișorul de matcă este utilizat din mai multe motive de sănătate, cum ar fi:

 • un remediu natural pentru astm,
 • dezvoltarea sănătoasă a oaselor,
 • un tratament anti-îmbătrânire,
 • pentru a stimula sistemul imunitar.

S-a remarcat chiar ca o modalitate posibilă de a inhiba creșterea cancerului.

Ce este laptisorul de matca?

Lăptișorul de matcă este o substanță nutritivă produsă de tinerele albine asistente. Conține cantități semnificative de aminoacizi („elementele de bază ale proteinelor”) care sunt importante pentru creșterea și reproducerea celulelor.

Ca secreție de albine, jeleul este utilizat în nutriția larvelor și a reginelor albine adulte. Această secreție proteică este derivată din glandele hipofaringiene și mandibulare ale albinelor lucrătoare tinere. Este singura hrană dată reginei de către albinele asistente / lucrătoare de-a lungul vieții și este dată, de asemenea, tuturor larvelor tinere în primele trei zile după eclozare.

Acest „combustibil pentru albine” posedă diverse atribute biologice benefice pentru sănătatea umană, precum activități antioxidante, efecte antibacteriene, îmbunătățirea activității imune și efecte antitumorale.

Care sunt beneficiile laptisorului de matca?

Comparativ cu mierea, acest produs nu a fost studiat la fel de intens. Ceea ce știm din dovezi anecdotice și studii limitate este că beneficiile și utilizările pot include:

 • Efecte antioxidante și antiinflamatorii
 • Susținerea bolilor renale, pancreatice și hepatice
 • Piele sanatoasa
 • Energie și vitalitate
 • Sprijin pentru fertilitate
 • Suport digestiv
 • Suport osos
 • Suport diabetic
 • Suport cognitiv / protecție împotriva tulburărilor neurodegenerative
Îți recomandăm:

Royal Provite 5000 – Energie Fizică și Mentală, Recuperare, Anti-Stress – Super-Concentrat – 20 Fiole

Royal Provite 5000 de la partenerul nostru Grădina Sănătății Conține cea mai mare Concentrație de Lăptișor de Matcă de pe piață – 3850 mg per Fiolă.

Vezi mai multe detalii despre produs AICI.

Folosește codul nutricent10 pentru a beneficia de o reducere de 10% la comanda ta.

Informații nutriționale

Conține proteine, carbohidrați, grăsimi, aminoacizi liberi, vitamine și minerale.

Apreciat ca „fântâna tinereții și frumuseții”, este o sursă bună de vitamina B5 și alte vitamine din grupul B, biotină, inozitol, folat, acizi nucleici, gamma globulină și 17 aminoacizi diferiți, inclusiv cei opt aminoacizi esențiali pe care corpul uman nu îi poate produce.

Acesta conține, de asemenea, potasiu, magneziu, calciu, cupru, sulf, zinc, fier și mangan.

Conform studiilor, conține aproximativ 60% până la 70% apă, 12% până la 15% proteine, 10% până la 16% zahăr, 3% până la 6% grăsimi și 2% până la 3% vitamine, săruri și aminoacizi. Compoziția sa variază în funcție de geografie și climă.

Albina (Apis mellifera) Lăptișorul de matcă are o lungă istorie în medicina umană datorită proprietăților sale de protecție a sănătății. Lipidele (grăsimile) pe care le conține sunt compuse în principal din acizi grași (alifatici), aproape toți prezenți ca acizi grași liberi.

Majoritatea acizilor grași din acesta sunt acizi grași cu lanț mediu. Există unele dovezi că aceste lipide sunt utile ca medicamente preventive și de susținere cu funcționalități care includ potențiali inhibitori ai creșterii cancerului, modulatori ai sistemului imunitar, terapii alternative pentru menopauză, protectori pentru îmbătrânirea pielii și multe altele.

Lăptișor de matcă vs. Mierea

Știați că lăptișorul de matcă este de fapt un pas important în a deveni albină regină? La fel ca mierea, lăptișorul de matcă provine din stupi – cu toate acestea, albinele produc aceste substanțe din motive foarte diferite.

În timp ce mierea oferă energie albinelor lucrătoare, lăptișorul de matcă acționează ca principală sursă de hrană pentru regina coloniei. Un tratament regal, într-adevăr, cum îi spune și numele.

În mod unic, lăptișorul de matcă este singurul factor determinant în dezvoltarea unei albine regine dintr-o albină lucrătoare obișnuită. Stupul își alege următoarea regină când are doar câteva zile.

Odată ce a fost aleasă, viitoarea regină începe să se hrănească cu lăptișor de matcă și îl mănâncă pentru tot restul vieții. Toți nutrienții o fac cea mai mare albină din stup care trăiește mai mult decât celelalte albine.

Atât lăptișorul de matcă, cât și mierea crudă au fost recoltate de secole atât din motive similare, cât și din motive diferite.

Lăptișorul de matcă este de obicei folosit ca supliment nutritiv, în timp ce știm cu toții, mierea ca un îndulcitor natural delicios pentru pâinea prăjită sau ceai. Există numeroase beneficii dovedite și potențiale pentru laptele de matcă și miere, multe dintre acestea fiind similare.

Mierea crudă este 100% neprelucrată, ceea ce înseamnă că este pură, naturală, nepasteurizată și neadulterată. Păstrează toate enzimele, polenul, lăptișorul de matcă, propolisul, vitaminele bogate, mineralele și conținutul de carbohidrați în această formă.

Mierea este cunoscută pentru beneficii, inclusiv:

 • Ajută la reglarea insulinei
 • Are efecte antiinflamatorii
 • Putere antibacteriană pentru piele
 • Remediu pentru gât
 • Construirea imunității la alergenii locali
 • Efecte antioxidante
 • Răni vindecate
Beneficii pentru sănătate
 1. Ușurează simptomele menopauzei și postmenopauzei

Există dovezi că administrarea lăptișorului de matcă poate ajuta la reducerea simptomelor menopauzei și la îmbunătățirea sentimentelor de bunăstare la femeile menopauzale.

Combinația de lăptișor de matcă, ulei de primăvară, damiana și ginseng sunt adesea utilizate împreună pentru a ajuta la scăderea simptomelor menopauzei, cum ar fi oboseala și schimbările de dispoziție.

 1. Îmbunătățește nivelurile de colagen pentru piele

De ce să folosiți lăptișorul de matcă pentru sănătatea pielii?

Un studiu realizat la Universitatea Kyung Hee din Coreea raportează că lăptișorul de matcă reglează foto îmbătrânirea pielii după expunerea la radiații ultraviolete-B. Efectele anti-îmbătrânire asupra pielii au fost evaluate prin determinarea conținutului de colagen și a grosimii epidermice a țesutului pielii.

Nivelul proteinei procolagen tip I a crescut la subiecții care au fost hrăniți cu un supliment alimentar care conține 1% extract de lăptișor de matcă. Aceste descoperiri indică faptul că lăptișorul de matcă poate proteja pielea împotriva îmbătrânirii prin creșterea producției de colagen.

 1. Ajută la vindecarea rănilor

Mierea este cunoscută de mult timp ca un ajutor în vindecarea rănilor. Studiile arată că există și beneficii importante ale lăptișorului de matcă pentru piele, în special pentru vindecarea rănilor.

Într-un studiu din 2010, s-a constatat că tratamentul cu lăptișor de matcă a accelerat semnificativ migrarea fibroblastelor în decurs de 24 de ore, demonstrând că poate îmbunătăți vindecarea țesutului conjunctiv prin susținerea producției de colagen și a altor fibre. De asemenea, pare să modifice nivelurile diferitelor lipide implicate în procesul de vindecare a rănilor.

 1. Ajută la scăderea simptomelor tratamentului cancerului (inclusiv mucozita)

Acesta poate ajuta la vindecarea pacienților care primesc radioterapie și chimioterapie. Combinat cu terapia standard de spălare a gurii, s-a demonstrat că îmbunătățește simptomele mucozitei, o afecțiune care determină inflamarea și durerea gurii sau a intestinului.

Datele sugerează că aplicarea topică a filmelor care conțin lăptișor de matcă poate avea un efect de vindecare asupra mucozitei bucale severe datorită activităților sale radicale libere, antiinflamatoare și antioxidante.

Deși poate îmbunătăți markerii de sănătate la oamenii adulți care suferă de cancer, unii experți susțin că nu s-a demonstrat că tratează cancerul. Acestea fiind spuse, anumite experimente au demonstrat că lăptișorul de matcă inhibă proliferarea celulară și stimulează apoptoza în diferite tipuri de celule maligne.

 1. Conține probiotice benefice

Mierea regală pare să aibă un efect valoros ca sursă de bifidobacterii, care este bacteria benefică care susține sănătatea tractului gastro-intestinal, făcându-l un probiotic util.

Cercetările demonstrează că poate avea alte efecte, cum ar fi îmbunătățirea imunității și anti-carcinogenitatea, datorită capacității sale de a spori creșterea, activitatea și viabilitatea bifidobacteriilor.

Doza recomandată

Doza adecvată de lăptișor de matcă depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta utilizatorului, starea de sănătate și alte câteva condiții. În acest moment nu există suficiente informații științifice pentru a determina o doză standard. În timp ce recomandările de dozare variază, se recomandă, în general, să luați între 300 și 6.000 de miligrame pe zi de capsule de pulbere de lăptișor de matcă în timp ce vă monitorizați reacția.

Începeți cu o doză mică, deoarece această substanță este foarte puternică. Ai nevoie doar de aproximativ o jumătate de linguriță pe zi pentru a obține numeroasele sale beneficii și pentru a primi vitamine B adecvate.

Riscuri și efecte secundare

Este lăptișorul de matcă periculos? Majoritatea oamenilor îl tolerează bine atunci când îl utilizează pentru perioade scurte de timp, cum ar fi patru săptămâni sau mai puțin. Cu toate acestea, asigurați-vă că urmați instrucțiunile de pe etichetele produselor și că vă adresați farmacistului sau medicului înainte de a utiliza dacă aveți probleme cronice de sănătate (cum ar fi diabetul sau cancerul).

Unele persoane au raportat reacții adverse atunci când consumă lăptișor de matcă, cum ar fi creșterea în greutate, erupții cutanate faciale și disconfort gastro-intestinal (de obicei atunci când consumă doze mari).

Postgustul de lăptișor de matcă este uneori echivalat cu doze extrem de mici de venin de albine, dând o senzație de amorțeală sau furnicături la limbă și gură. Din acest motiv, persoanelor care au o reacție alergică severă la veninul de albine nu trebuie să li se administreze lăptișor de matcă.

Ar trebui să evitați mierea regală dacă:
 • Aveți cancer de sân receptor de estrogen pozitiv, deoarece poate stimula creșterea celulelor canceroase.
 • Luați diluanți de sânge, cum ar fi warfarina.
 • Luați medicamente care scad colesterolul.
 • Discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră dacă sunteți gravidă sau alăptați.
Îți recomandăm:

Royal Provite 5000 – Energie Fizică și Mentală, Recuperare, Anti-Stress – Super-Concentrat – 20 Fiole

Royal Provite 5000 de la partenerul nostru Grădina Sănătății Conține cea mai mare Concentrație de Lăptișor de Matcă de pe piață – 3850 mg per Fiolă.

Vezi mai multe detalii despre produs AICI.

Folosește codul nutricent10 pentru a beneficia de o reducere de 10% la comanda ta.

Citește și: „8 Moduri De A Stimula Sistemul Imunitar Al Copilului„.