Zinc – Beneficii si rol pentru organism

Ce este Zincul?

Zincul este un nutrient esential cu multiple beneficii si joaca multe roluri vitale in organism. Deoarece corpul nostru nu produce in mod natural zinc, trebuie sa il obtinem din alimente sau suplimente intr-un aport constant. Zincul este necesar pentru numeroase procese din corpul nostru, cum ar fi: functia imunitara, sinteza proteinei, vindecarea ranilor, dar si pentru crestere si dezvoltare.
5/5
5/5
5/5

Zincul se gaseste in mod natural intr-o mare varietate de alimente vegetale si animale. Alimentele care nu contin in mod natural zinc, cum ar fi cerealele de la micul dejun, gustari sau faina de copt, sunt adesea imbogatite cu forme sintetice de zinc.

Pentru a va mari aportul de zinc, acesta se poate lua din suplimente special concepute pentru a ne mentine constant doza zilnica de zinc in organism, sau din suplimente multi-nutritive care furnizeaza zinc.

Îți vom trimite un email periodic cu toate noutățile noastre.

Zinc beneficii

Principalele beneficii ale zincului pentru organism sunt:

Intareste Sistemul Imunitar

Zincul ne ajuta sa ne mentinem sistemul imunitar puternic. Suplimentele de zinc stimuleaza anumite celule imune si reduc stresul oxidativ. De exemplu, studiile demonstreaza ca 80-92 mg de zinc pe zi pot reduce durata racelii obisnuite cu pana la 33%. Vezi studiul aici!

Mai mult, suplimentele de zinc reduc semnificativ riscul de infectii si intareste raspunsul imun la adultii in varsta.

Accelereaza vindecarea ranilor

Zincul este utilizat in mod obisnuit in spitale ca tratament pentru arsuri, anumite ulcere si alte leziuni ale pielii. Deoarece acest mineral joaca roluri critice in sinteza colagenului, functia imuna si raspunsul inflamator, este necesar pentru o vindecare adecvata. De fapt, pielea detine o cantitate relativ ridicata – aproximativ 5% – din continutul de zinc al corpului.

Un deficit de zinc poate incetini vindecarea ranilor, iar suplimentarea cu zinc poate accelera recuperarea persoanelor care prezinta rani. De exemplu, intr-un studiu de 12 saptamani efectuat pe 60 de persoane cu ulcer, cei tratati cu 200 mg de zinc pe zi au prezentat reduceri semnificative ale dimensiunii ulcerului in comparatie cu un grup placebo. Vezi studiul aici!

Poate ajuta la tratarea acneei

Acneea este o boala comuna a pielii care se estimeaza ca afecteaza pana la 9,4% din populatia globala. Vezi Studiul Aici!

Acneea este determinata de obstructia glandelor producatoare de ulei, bacterii si inflamatii. Studiile sugereaza ca atat tratamentele cu zinc topice, cat si cele orale pot trata eficient acneea prin reducerea inflamatiei, inhiband cresterea bacteriilor.

Persoanele cu acnee tind sa aiba niveluri mai scazute de zinc. Prin urmare, suplimentele pot ajuta la reducerea simptomelor.

5/5
5/5
5/5

Reduce inflamatia

Zincul scade stresul oxidativ si reduce nivelurile anumitor proteine ​​inflamatorii din corp. Stresul oxidativ duce la inflamatia cronica, un factor care contribuie la o gama larga de boli cronice, cum ar fi bolile de inima, cancerul si declinul mental. Vezi Studiul Aici!

Intr-un studiu efectuat pe 40 de adulti in varsta, cei care au luat 45 mg de zinc pe zi au prezentat reduceri mai mari ale markerilor inflamatori decat un grup placebo.

Prin urmare, zincul poate reduce efectiv inflamatiile, poate stimula sistemul imunitar, poate reduce riscul de boli legate de varsta, poate accelera vindecarea ranilor si poate imbunatati simptomele acneei.