Vitamina A – Utilizări – Alimente și Suplimente – Efecte Secundare

Ce este vitamina A?

Vitamina A este un nutrient esențial care susține pielea, ochii și sănătatea reproducerii și funcția imună.

Există două tipuri de vitamina A:

 • retinoizi (vitamina A preformată)
 • carotenoizi (vitamina A proformată)
vitamina a lichida
Cuprins:

Ambele tipuri sunt convertite în retinol de către ficat. Acolo, este fie stocat, fie transportat de sistemul limfatic către celulele din tot corpul.

Pielea este un organ receptiv la retinoizi, capabil să absoarbă ușor vitamina A atunci când este aplicată local.

Retinolul stimulează producerea de noi celule ale pielii. Fără ea, pielea poate deveni prea uscată. Potrivit cercetărilor raportate în Clinical Interventions in Aging, un deficit de retinol poate provoca, de asemenea, hiperkeratoză foliculară, o afecțiune marcată de prea multă keratină în foliculii de păr. Acest lucru determină formarea de papule ridicate pe piele.

Academia Americană de Dermatologie recomandă utilizarea retinoizilor topici pentru tratarea acneei atât la adolescenți, cât și la adulți.

Studiile raportate în cercetare toxicologică indică, de asemenea, că retinolul este eficient în stimularea producției de colagen și reducerea ridurilor atunci când este utilizat local.

Carotenoizii au un conținut ridicat de antioxidanți. Cercetările publicate în European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics au afirmat că o dietă bogată în carotenoizi, cum ar fi beta-carotenul, poate preveni deteriorarea celulelor, îmbătrânirea prematură a pielii și alte boli ale pielii.

Îți vom trimite un email periodic cu toate noutățile noastre.

Vitaminele și pielea ta

Vitaminele sunt esențiale pentru menținerea nivelurilor optime de sănătate, aspect și funcție a pielii. Consumul de alimente bogate în nutrienți, consumul de suplimente de vitamine și utilizarea produselor topice care conțin vitamine pot fi benefice.

Pe lângă faptul că ajută pielea să arate cât mai bine, vitaminele pot fi folosite și pentru a gestiona o varietate de afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea, psoriazisul și efectele fotoîmbătrânirii.

Vitamina A și dieta

Deficitul de vitamina A este mai puțin frecvent în zonele în care alimentele sănătoase sunt ușor disponibile. Se adaugă la multe produse fortificate comercial, cum ar fi cerealele pentru micul dejun și laptele. Se găsește și în multe alimente bogate în nutrienți.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente sugerează că persoanele cu vârsta peste 4 ani consumă zilnic o valoare de 5.000 UI (unități internaționale) de vitamina A, obținută atât din surse vegetale, cât și din surse animale. Este important să rețineți că valorile zilnice nu sunt același lucru cu aporturile recomandate.

Copiii mici pot necesita mai puțină vitamină A decât adulții și femeile care alăptează.

Majoritatea oamenilor din Statele Unite pot obține suficientă vitamină A din alimentele pe care le consumă. Copiii prematuri și persoanele cu fibroză chistică pot avea nevoie de cantități suplimentare din această vitamină.

Surse și suplimente cu Vitamina A

 1. Din alimente

Consumul unei diete care include o gamă largă de alimente bogate în vitamina A este o modalitate bună de a susține sănătatea pielii.

Retinoizii pot fi găsiți în produsele de origine animală, cum ar fi:

 • somon
 • ficat de vită
 • produse lactate, cum ar fi lapte, untul și brânza cheddar
 • ouă
 • peşte
 • ulei de ficat de cod
 • creveți

Carotenoizii pot fi găsiți în produsele vegetale, cum ar fi:

 • morcovi
 • roșii
 • cartofi dulci
 • legume verzi cu frunze
 • fructe, cum ar fi mango, caise și prune
 1. Suplimente

Vitamina A este, de asemenea, disponibilă sub formă de supliment. Unele suplimente combină retinoizii cu carotenoizii. Altele sunt formate exclusiv din retinoizi, cum ar fi retinil palmitat sau retinil acetat.

Unele suplimente sunt numai carotenoide, cum ar fi beta-carotenul. Aceasta este, de asemenea, un ingredient comun în multe suplimente multivitaminice și minerale, fiind liposolubilă.

 1. Retinoizi topici și pe bază de prescripție medicală

Vitamina A este adăugată la multe produse cosmetice, cum ar fi creme hidratante, protecție solară, uleiuri cu infuzie de vitamine și creme anti-îmbătrânire. Poate fi găsit și ca ser și ca ulei. Unele suplimente de vitamina A vin sub formă de capsule care pot fi deschise și aplicate direct pe piele.

Aplicată local, vitamina A poate fi benefică pentru anumite afecțiuni ale pielii:

 • Acnee. Retinoizii topici sunt disponibili pe bază de rețetă și ca formulări fără prescripție medicală. Retinoizii sunt considerați eficienți pentru tratarea și controlul acneei. Retinoizii au proprietăți antiinflamatorii. De asemenea, ajută la reglarea pierderii celulelor pielii, reducând apariția porilor înfundați.
 • Liniile fine. Retinoizii topici stimulează producția de colagen, făcându-i eficienți la reducerea apariției liniilor fine și a ridurilor. Ele pot ajuta, de asemenea, la uniformizarea tonului pielii prin estomparea petelor de vârstă.

Retinoizii cu prescripție sunt mult mai puternici decât versiunile fără prescripție medicală și pot fi mai eficiente pentru anumite afecțiuni ale pielii. Numele produselor includ Retin-A (tretinoin).

Discutați cu medicul dumneavoastră despre obiectivele pe care le aveți pentru pielea dumneavoastră. În unele cazuri, retinolul fără prescripție medicală poate fi suficient pentru a face trucul. În alte cazuri, o cremă cu prescripție poate fi mai benefică.

Folosind vitamina A în siguranță

Consumul sau aplicarea unei cantități prea mari de vitamina A poate avea efecte secundare și poate fi chiar dăunător.

Unele efecte secundare asociate consumului de prea multă vitamină A preformată includ:

 • dureri de cap
 • vedere încețoșată
 • ameţeală
 • afectarea ficatului
 • greaţă
 • comă
 1. Beta caroten

Ingerarea prea multor beta caroten poate face pielea galbenă sau portocalie. Această afecțiune nu este dăunătoare și se va disipa atunci când cantitatea de beta-caroten din dietă este redusă.

 1. Medicamente cu ingrediente de vitamina A

Unele medicamente conțin vitamina A, inclusiv anumite rețete utilizate pentru tratamentul psoriazisului, obezității și limfomului cu celule T.

Administrarea de suplimente de vitamina A în timpul utilizării acestor medicamente poate crește periculos nivelul acesteia din organism, provocând potențial efecte secundare, inclusiv afectarea ficatului.

 1. Retinoizi cu prescripție și sensibilitate la soare

Retinoizii cu prescripție sunt foarte puternici și pot irita pielea, provocând uscăciune și descuamare. Iritarea este mai puțin probabil să apară dacă vă ușurați utilizarea lor încet, prin creșterea treptată a cantității pe care o aplicați pe piele în timp.

Deoarece retinoizii stimulează creșterea celulelor, pot face pielea mai sensibilă la lumina soarelui. Acoperirea pielii în timpul zilei sau utilizarea protecției solare este esențială pentru a minimiza riscul de arsură.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre tipul de protecție solară pe care ar trebui să o utilizați. Mulți includ retinolul ca ingredient. Dacă utilizați deja un retinoid pe bază de rețetă, acestea pot irita și mai mult pielea.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre utilizarea atât a retinoizilor aplicați local, cât și a celor ingerate, mai ales dacă sunteți gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă. Nivelurile prea ridicate de vitamina A preformată pot provoca malformații congenitale.

Îți recomandăm:

Vitamina A Lichidă (100% Naturală din β-caroten) – Produs Vegan – 30 ml

Vitamina A Lichidă de la partenerul nostru Grădina Sănătății Susține și Îmbunătățește Vederea având în același timp efecte benefice pentru Sănătatea Pielii și afecțiunile asociate cu aceasta.

Vezi mai multe detalii despre produs AICI.

Folosește codul nutricent10 pentru a beneficia de o reducere de 10% la comanda ta.