Suplimentele cu Colagen – Beneficii și Alimente

Suplimente cu Colagen

În ultimii ani, suplimentele cu colagen au devenit populare. Majoritatea sunt hidrolizate, ceea ce înseamnă că acesta a fost descompus, și îl face mai ușor de absorbit.

Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul dumneavoastră. Este componenta majoră a țesuturilor conjunctive care alcătuiesc mai multe părți ale corpului, inclusiv tendoanele, ligamentele, pielea și mușchii.

colagen pulbere prospect

Colagenul are multe funcții importante, inclusiv asigurarea structurii pielii și întărirea oaselor.

Există, de asemenea, mai multe alimente pe care le puteți consuma pentru a crește aportul de colagen, inclusiv pielea de porc și bulionul de oase.

Consumul de colagen poate avea o varietate de beneficii pentru sănătate, de la ameliorarea durerilor articulare până la îmbunătățirea sănătății pielii.

Cuprins:

Beneficiile Suplimentelor cu Colagen

  1. Poate îmbunătăți sănătatea pielii (colagenul este o componentă majoră a pielii).

Acesta joacă un rol în întărirea pielii, plus poate beneficia de elasticitate și hidratare. Pe măsură ce îmbătrânești, corpul tău produce mai puțin colagen, ducând la uscarea pielii și la formarea ridurilor.

Cu toate acestea, mai multe studii au arătat că peptidele de colagen sau suplimentele care conțin colagen pot ajuta la încetinirea îmbătrânirii pielii prin reducerea ridurilor și a uscăciunii.

Într-un studiu, femeile care au luat un supliment care conțin 2,5-5 grame de colagen timp de 8 săptămâni au prezentat mai puțină uscăciune a pielii și o creștere semnificativă a elasticității pielii în comparație cu cele care nu au luat suplimentul.

Un alt studiu a constatat că femeile care au băut zilnic o băutură amestecată cu un supliment de colagen timp de 12 săptămâni au avut o hidratare a pielii crescută și o reducere semnificativă a adâncimii ridurilor, comparativ cu un grup de control.

Există, de asemenea, multe afirmații anecdotice conform cărora suplimentele de colagen ajută la prevenirea acneei și a altor afecțiuni ale pielii, dar acestea nu sunt susținute de dovezi științifice.

  1. Ajută la ameliorarea durerilor articulare

Colagenul vă ajută să vă mențineți integritatea cartilajului, care este țesutul asemănător cauciucului care vă protejează articulațiile.

Pe măsură ce cantitatea de colagen din corpul dumneavoastră scade riscul de a dezvolta tulburări articulare degenerative, cum ar fi osteoartrita crește.

Unele studii au arătat că administrarea suplimentelor de colagen poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor osteoartritei și la reducerea durerilor articulare în general.

Într-un studiu, 73 de sportivi care au consumat zilnic 10 grame de colagen timp de 24 de săptămâni au înregistrat o scădere semnificativă a durerilor articulare în timpul mersului și în repaus, comparativ cu un grup care nu a luat-o.

Într-un alt studiu, adulții au luat zilnic 2 grame de colagen timp de 70 de zile. Cei care au luat colagen au avut o reducere semnificativă a durerii articulare și au fost mai capabili să se angajeze în activitate fizică decât cei care nu au luat.

Cercetătorii au teorizat că colagenul suplimentar se poate acumula în cartilaj și vă poate stimula țesuturile pentru a produce colagen.

Au sugerat că acest lucru poate duce la scăderea inflamației, la o mai bună susținere a articulațiilor și la reducerea durerii.

Dacă doriți să încercați să luați un supliment de colagen pentru efectele sale potențiale de ameliorare a durerii, studiile sugerează că ar trebui să începeți cu o doză zilnică de 8-12 grame.

  1. Ar putea preveni pierderea osoasă

Oasele tale sunt formate în cea mai mare parte din colagen, ceea ce le conferă structură și le ajută să le mențină puternice.

Așa cum colagenul din corpul tău se deteriorează odată cu îmbătrânirea, la fel și masa osoasă. Acest lucru poate duce la afecțiuni precum osteoporoză, care se caracterizează printr-o densitate osoasă scăzută și legată de un risc mai mare de fracturi osoase.

Studiile au arătat că administrarea suplimentelor de colagen poate avea anumite efecte în organism care ajută la inhibarea defectării osoase care duce la osteoporoză.

Într-un studiu, femeile au luat fie un supliment de calciu combinat cu 5 grame de colagen, fie un supliment de calciu și fără colagen zilnic timp de 12 luni.

Până la sfârșitul studiului, femeile care luau supliment de calciu și colagen aveau niveluri semnificativ mai scăzute de proteine ​​din sânge care promovează defalcarea osoasă decât cele care luau doar calciu.

Un alt studiu a constatat rezultate similare la 66 de femei care au luat 5 grame de colagen zilnic timp de 12 luni.

Femeile care au luat colagen au arătat o creștere cu până la 7% a densității lor minerale osoase (DMO), comparativ cu femeile care nu au consumat colagen.

DMO este o măsură a densității mineralelor, cum ar fi calciul, din oase. DMO scăzută este asociată cu oase slabe și cu dezvoltarea osteoporozei.

Aceste rezultate sunt promițătoare, dar sunt necesare mai multe studii la om înainte ca rolul suplimentelor de colagen în sănătatea oaselor să poată fi confirmat.

4. Ar putea crește masa musculară

Între 1-10% din țesutul muscular este compus din colagen. Această proteină este necesară pentru a vă menține mușchii puternici și pentru a funcționa corect.

Studiile sugerează că suplimentele de colagen contribuie la creșterea masei musculare la persoanele cu sarcopenie, pierderea masei musculare care se întâmplă odată cu înaintarea în vârstă.

Într-un studiu, 27 de bărbați fragili au luat 15 grame de colagen în timp ce participau la un program de exerciții zilnic timp de 12 săptămâni. În comparație cu bărbații care au făcut mișcare, dar nu au luat colagen, aceștia au câștigat mult mai multă masă musculară și forță.

Cercetătorii au sugerat că administrarea de colagen poate promova sinteza proteinelor musculare, cum ar fi creatina, precum și stimula creșterea musculară după exerciții.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a investiga potențialul colagenului de a crește masa musculară.

  1. Promovează sănătatea inimii

Cercetătorii au teoretizat că administrarea suplimentelor de colagen poate ajuta la reducerea riscului de afecțiuni legate de inimă.

Colagenul oferă structură arterelor, care sunt vasele de sânge care transportă sângele din inimă către restul corpului. Fără suficient colagen, arterele pot deveni slabe și fragile.

Acest lucru poate duce la ateroscleroză, o boală caracterizată prin îngustarea arterelor. Ateroscleroza are potențialul de a duce la atac de cord și accident vascular cerebral.

Într-un studiu, 31 de adulți sănătoși au luat zilnic 16 grame de colagen timp de 6 luni. Până la sfârșit, au experimentat o reducere semnificativă a măsurilor de rigiditate a arterelor, comparativ cu perioada când au început să ia suplimentul.

În plus, și-au crescut nivelul de colesterol HDL „bun” cu o medie de 6%. HDL este un factor important în riscul de afecțiuni cardiace, inclusiv ateroscleroza.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii privind rolul suplimentelor de colagen în sănătatea inimii.

  1. Alte beneficii pentru sănătate

Suplimentele de colagen pot avea alte beneficii pentru sănătate, dar acestea nu au fost studiate pe larg.

Păr și unghii. A lua colagen poate crește puterea unghiilor, prevenind fragilitatea. În plus, vă poate stimula părul și unghiile să crească mai mult.

Sănătatea intestinelor. Deși nu există dovezi științifice care să susțină această afirmație, unii profesioniști din domeniul sănătății promovează utilizarea suplimentelor de colagen pentru tratarea permeabilității intestinale sau a sindromului de intestin cu scurgeri.

Sănătatea creierului. Niciun studiu nu a examinat rolul suplimentelor de colagen în sănătatea creierului. Cu toate acestea, unii oameni susțin că îmbunătățesc starea de spirit și reduc simptomele anxietății.

Pierdere în greutate. Unii cred că administrarea suplimentelor de colagen poate favoriza pierderea în greutate și un metabolism mai rapid. Nu au existat studii care să susțină aceste afirmații.

Deși aceste efecte potențiale sunt promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări înainte de a se putea face concluzii formale.

Alimente care conțin colagen

Colagenul se găsește în țesuturile conjunctive ale animalelor. Astfel, alimentele precum pielea de pui, pielea de porc, carnea de vită și peștele sunt surse de colagen.

Alimentele care conțin gelatină, cum ar fi bulionul de oase, asigură, de asemenea, colagen. Gelatina este o substanță proteică derivată din colagen după ce a fost gătită.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă consumul de alimente bogate în colagen contribuie la creșterea colagenului din corpul dumneavoastră. Nu au existat studii la om cu privire la faptul dacă alimentele bogate în colagen au aceleași beneficii ca suplimentele.

Enzimele digestive descompun colagenul din alimente în aminoacizi și peptide individuale.

Cu toate acestea, colagenul din suplimente a fost deja descompus sau hidrolizat, motiv pentru care se crede că este absorbit mai eficient decât colagenul din alimente.

Efecte secundare ale colagenului

În prezent, nu există multe riscuri cunoscute asociate cu administrarea suplimentelor de colagen.

Cu toate acestea, unele suplimente sunt fabricate din alergeni alimentari obișnuiți, cum ar fi pești, crustacee și ouă. Persoanele alergice la aceste alimente ar trebui să evite suplimentele de colagen produse cu aceste ingrediente pentru a preveni reacțiile alergice.

Unii oameni au raportat, de asemenea, că suplimentele de colagen lasă un gust rău persistent în gură.

În plus, suplimentele de colagen au potențialul de a provoca efecte secundare digestive, cum ar fi sentimentele de plinătate și arsuri la stomac.

Indiferent, aceste suplimente par a fi sigure pentru majoritatea oamenilor.

Recomandări de suplimente cu colagen

Îți recomandăm:

Colagen Hidrolizat Pulbere 10.000Mg Tip 1 si 3 Super Concentrat (Par, Piele, Unghii, Articulatii) – 300g

Colagenul Pulbere de la partenerul nostru Grădina Sănătății Recomandat pentru Par, Ten, Piele, Unghii, Articulații, Energie, Sănătate în General precum și pentru Sportivi.

Vezi mai multe detalii despre produs AICI.

Folosește codul nutricent10 pentru a beneficia de o reducere de 10% la comanda ta.

Citește și: „Despre Colagenul Vegan – Suplimente și Surse„.