Prostata și Rolurile ei – Afecțiuni ale Prostatei

Ce este prostata?

            Prostata este o glandă care face parte din sistemul reproducător masculin. Aceasta înconjoară uretra, tubul situat chiar sub vezica urinară. Prostata își poate schimba dimensiunea de-a lungul anilor, la persoanele tinere fiind de mărimea unei castane, însă odată cu vârsta poate crește în dimensiune, ducând la afecțiuni ale prostatei.

remedii prostata marita

           Prostata are trei roluri importante:

           –  transportarea urinei din vezica urinară înspre exterior 

           – secretarea unui lichid ce înglobează spermatozoizii și le accelerează mobilitatea, formând lichidul spermatic

          – producerea unor secreții și substanțe antibacteriene care asigură o protecție împotriva infecțiilor urinare

Cuprins:

Afecțiuni ale prostatei

              La bărbații sub 50 de ani, cea mai frecventă problemă de prostată este prostatita. La bărbații peste 50 de ani, cea mai frecventă problemă de prostată este mărirea prostatei. Această afecțiune este cunoscută și sub denumirea de hiperplazie benignă de prostată (HBP). Bărbații în vârstă sunt, de asemenea, expuși riscului de a dezvolta cancer de prostată, dar această boală este mult mai puțin frecventă decât HBP.

            1. Prostatita

             Prostatita înseamnă o posibilă inflamație sau iritare a prostatei. Simptomele prostatitei sunt:

 • arsuri la urinare
 • nevoia de a urina mai des
 • febră
 • oboseală          

          Inflamația oricărei părți a corpului este de obicei un semn că organismul luptă cu microbii sau repară o rană. Unele tipuri de prostatită sunt cauzate de bacterii, acele organisme minuscule care provoacă infecții sau boli. Dacă aveți prostatita bacteriană, medicul dumneavoastră poate vedea bacteriile examinând o probă de urină la microscop. Medicul vă poate administra apoi un antibiotic, un medicament care ucide bacteriile.

          2. HBP (hiperplazia benignă de prostată)

          Hiperplazia benignă de prostată reprezintă mărirea prostatei și este des întâlnită la bărbații de peste 50 de ani. Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, prostata continuă să crească, apăsând pe uretră. În timp ce urina trece din vezică prin uretră, presiunea cauzată de mărirea prostatei ar putea afecta controlul vezicii urinare, creând un disconfort.

           De asemenea, pentru cei care suferă de prostată mărită, nici actul sexual nu mai este cu adevarat plăcut. Aceștia se vor confrunta cu durere în timpul erecției și ejaculării, motiv pentru care apetitul sexual va scădea. Mai mult,  deoarece prostata este direct implicată în producerea spermei, prostatita poate duce și la scăderea fertilității, prin reducerea numărului și mobilității spermatozoizilor.

          Simptomele prostatei mărite (HBP) sunt următoarele:

 • urinări dese diurne și nocturne
 • nevoia imperioasă de a urina, ce aproape nu poate fi controlată
 • senzație de golire incompletă a vezicii urinare
 • senzație de disconfort la urinare
 • jet urinar slab și întrerupt
 • infecții urinare cauzate de prezența reziduului urinar în vezică
 • oboseală instalată pe fondul trezirilor dese noaptea
 • tulburări de instalare și menținere a erecției

         Este HBP o boală gravă?

         BPH în sine nu este o boală gravă, cu excepția cazului în care simptomele sunt atât de deranjante încât nu vă puteți bucura de viață. Una dintre problemele pe care această boală le-ar putea creea ar fi o infecție urinară.

          Dacă nu puteți urina deloc, trebuie să solicitați imediat asistență medicală. Uneori, acest lucru se întâmplă brusc atunci când bărbații iau un medicament fără prescripție medicală pentru răceală sau pentru alergii. În rare ocazii, HBP și problemele constante pe care le provoacă la urinare pot duce la afectarea rinichilor.

          Este HBP un ​​semn de cancer?

          Nu. Este adevărat că unii bărbați care au cancer de prostată au și HBP, dar asta nu înseamnă că cele două afecțiuni sunt întotdeauna legate. Majoritatea bărbaților cu HBP nu dezvoltă cancer de prostată. Cu toate acestea, deoarece simptomele inițiale sunt aceleași în ambele condiții, ar trebui să vă consultați medicul pentru a evalua aceste simptome.

Tratamente pentru afecțiunile prostatei

          Există mai multe tratamente disponibile. Colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a alege cel mai bun tratament pentru dumneavoastră.

 • Medicamente

           În ultimii ani, oamenii de știință au dezvoltat diverse medicamente pentru a reduce sau relaxa dimensiunea prostatei, astfel încât aceasta să nu obstrucționeze deschiderea vezicii urinare.

 • Proceduri non-chirurgicale

          Au fost dezvoltate mai multe instrumente care permit medicului să îndepărteze părți ale prostatei în timpul unei proceduri non-chirurgicale. Aceste proceduri pot fi efectuate în general într-o clinică sau spital fără ca pacientul să fie internat. Procedurile se efectuează transuretral. Aceasta înseamnă că medicul ajunge în zonă prin uretră. Medicul folosește tuburi subțiri plasate prin uretră pentru a furniza căldură controlată în zone mici ale prostatei.

 • Proceduri chirurgicale

          Se poate face o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta o bucată de prostată prin uretră sau se poate face o intervenție chirurgicală deschisă. În operația deschisă, este necesar să tăiați pielea deasupra bazei penisului. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda o intervenție chirurgicală deschisă dacă prostata dumneavoastră este foarte mare. Cea mai frecventă intervenție chirurgicală se numește rezecție transuretrală a prostatei (TURP). În TURP, chirurgul introduce un tub subțire prin uretră și vede zona cu un cistoscop în timp ce îndepărtează bucăți de prostată cu o buclă de sârmă. Atât TURP, cât și operația deschisă necesită anestezie generală și spitalizare.

Tratament naturist pentru prostată

Îți recomandăm:

Prosvital pentru Prostată Mărită și Tractul Urinar cu 11 Ingrediente Active – 60 Capsule, Vegan

Prosvital din gama MARNYS® este un Supliment Nutritiv Complex Special Conceput pentru Menținerea și Protejarea Sănătății Prostatei și a Tractului Urinar. Conține 11 Ingrediente Active (Palmier Pitic, Rădăcina de Urzică, Semințe de Dovleac, Vineriță, Licopen, Rodie, Resveratrol, Maitake, Vitamina B6, Zinc, Seleniu).

Vezi mai multe detalii despre produs AICI.

Folosește codul nutricent10 pentru a beneficia de o reducere de 10% la comanda ta.

Citește și: „Diabet Zaharat – Cauze, Simptome și Tipuri„.