Poluarea și efectele ei asupra pielii – Produse anti-poluare
Există produse de îngrijire anti-poluarea pielii?

Dacă ai verificat recent lista de ingrediente a unora dintre produsele tale preferate de înfrumusețare, este posibil să fi observat „anti-poluarea” drept unul dintre mai multele beneficii susținute. Dar, deoarece termenul „anti-poluare” nu este reglementat, multe produse de îngrijire a pielii pot avea efecte anti-poluare fără să se specifice în mod explicit pe etichetă acest lucru. Oricum ar fi, probabil ți-ai pus mai multe întrebări: Poluarea îmi dăunează cu adevărat pielii? Și poluarea pielii este un lucru care ar trebui să mă îngrijoreze

Fie că este vorba de un regim de îngrijire a pielii dovedit sau cât de des folosești produse cosmetice, frumusețea este personală. De aceea, fiecare dintre noi trebuie să ne bazăm pe sfaturile specialiștilor și a altor experți în îngrijirea pielii. Sfaturile lor cu privire la orice, de la modul în care se face aplicarea produsului, până la cea mai bună mască, se aplică pentru nevoile individuale și sunt cele pe care trebuie să le luăm în considerare.

Constatări

La fel ca multe dintre cele mai mari tendințe din lume, și în domneniul frumuseții valul de îngrijire a pielii “anti-poluare” a început în Asia. Acest lucru se poate datora faptului că în unele orașe mari din Asia, cum ar fi Beijing, cantitatea de poluare a aerului este uimitoar de mare. Schimbările climatice devin și ele o problemă, indiferent unde locuiești, și suntem cu toții mai conștienți de poluare în zilele noastre.

În urmă cu mai mulți ani, Centrul pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC) a lansat primul său raport, axat pe 27 de substanțe chimice care poluează mediul. Noul raport include 116 substanțe chimice. Datele provin din măsurători reale de sânge și urină de la mii de oameni.

Cele 116 substanțe chimice variază de la fumul de tutun pasiv la pesticide, de la metale, precum plumbul și uraniul, la compuși industriali de lungă durată, cum ar fi dioxinele (contaminanți chimici foarte toxici care se formează în timpul proceselor de ardere) și cablajele. Se știe că majoritatea acestor substanțe chimice pot cauza cancer sau alte probleme de sănătate.

Fiecare dintre substanțele chimice a fost găsită într-o anumită cantitate la cei supuși testării. Ce înseamnă asta, nu este însă clar. Doar pentru că oamenii au substanțe chimice de mediu în corpul lor nu înseamnă neapărat că vor suferi boli. Corpul este bine echipat pentru a face față tuturor tipurilor de expuneri, până la un punct. Sarcina acum este de a afla care este acest punct, iar noile date vor fi de mare ajutor.

Fumul de tutun – ucigașul silențios?

Substanța toxică la care suntem expuși frecvent și de care ne ferim cel mai puțin este fumul produs de arderea tutunului. O treime din toate tipurile de cancer provin din tutun. Este unul dintre cei mai mari ucigași din lume. Faptul că, mai mult de jumătate dintre copiii noștri au încă expunere la fumul de tutun în mediul înconjurător, atunci când se știe că este asociat cu sindromul morții subite a sugarului, cu infecții respiratorii și altele, este înfiorător.

Îți recomandăm:

ANTI-POLLUTION EXTREME cu Extract de Unguraș + Vitamina B3 + Glicogen – Anti Poluare Digitală – Cutie cu 7 Fiole pentru 14 zile de tratament

ANTI-POLLUTION EXTREME de la partenerul nostru Grădina Sănătății este un supliment nutricosmetic inovator, special creat pentru a proteja pielea în fața stress-ului oxidativ și a foto-îmbătrânirii cauzate de expunerea la radiațiile UV și la lumina albastră a dispozitivelor electronice.

Vezi mai multe detalii despre produs AICI.

Folosește codul nutricent10 pentru a beneficia de o reducere de 10% la comanda ta.

Cum dăunează poluarea pielii?

Numeroase studii au legat poluarea pielii de afecțiuni precum urticarie, acnee, îmbătrânirea prematură a pielii și alte afecțiuni inflamatorii ale pielii, cum ar fi eczemele.

Poluanții trec prin membranele celulare ale pielii și se difuzează în corp. Absorbția poluanților de către piele este similară cu absorbția prin inhalare. Asta înseamnă că niveluri similare de poluanți pătrund în corpul nostru prin piele ca și prin respirarea acestor substanțe chimice nocive. Odată ce intră în piele, poluanții induc stresul oxidativ prin scăderea nivelului natural de antioxidanți. Procesele metabolice normale și inflamația determină organismul să producă radicali liberi.

Producem în mod natural antioxidanți pentru a neutraliza acești radicali liberi înainte de a provoca daune. De obicei, organismul poate menține un echilibru între antioxidanți și radicalii liberi. Cu toate acestea, factori externi, cum ar fi poluarea sau radiațiile ultraviolete (UV), pot provoca un dezechilibru. Expunerea cronică la poluanții din atmosferă generează radicali liberi, în timp ce epuizează pielea de vitaminele antioxidante C și E. Acest lucru provoacă inflamații și afectează bariera pielii.

S-a demonstrat că poluarea mediului contribuie la deteriorarea pielii care duce la îmbătrânire, inclusiv pete solare și riduri, precum și la pierderea elasticității.

Trebuie făcute studii mai aprofundate, dar, în general, simptomele bolilor inflamatorii cronice ale pielii, cum ar fi acneea și dermatita atopică (eczeme), par accentuate atunci când oamenii sunt expuși la niveluri ridicate de poluare. 

Poluanții principali

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) enumeră următoarele ca principali poluanți în aer liber:

 • dioxid de azot;
 • dioxid de sulf;
 • monoxid de carbon;
 • particule (PM);
 • metale grele.

Compușii cu oxid de azot interacționează cu compușii organici volatili la expunerea la UV și se activează pentru a genera ozon la nivelul solului.

Hidrocarburile poliaromatice (HAP) sunt un alt poluant care se găsește în principal în fumul de țigară. Acestea provoacă îmbătrânirea prematură a pielii.

Emisiile gazelor de eșapament sunt un vinovat major în cazul poluării din marele orașe, contribuind semnificativ la poluarea cu dioxid de azot, monoxid de carbon și dioxid de sulf.

Produse recomandate pentru a preveni poluarea pielii

 1. Antioxidanți

Antioxidanții se leagă de radicalii liberi înainte de a putea face ravagii asupra celulelor pielii. Aceștia pot lupta împotriva deteriorării pielii legate de poluarea pielii.

Un mic studiu din 2020, a cercetătorilor sud-coreeni, a descoperit că persoanele care au folosit un ser antioxidant cu vitaminele C, E și acid ferulic, de două ori pe zi, timp de 2 săptămâni, după tratamentele cu laser, au avut o reducere  vizibilă a petelor de pe piele.

Un alt studiu, realizat în 2019, de cercetători italieni, a urmărit 20 de femei care trăiau într-o zonă urbană cu poluare ridicată. Au descoperit că utilizarea serului companiei, care conține acid ferulic și vitamina C, a redus petele întunecate și a înărit funcția de barieră a pielii, după o lună de utilizare.

Antioxidanții cei mai eficienți în protejarea pielii împotriva deteriorării provocată de radicalii liberi sunt:

 • vitamina C;

 • retinol (vitamina A);

 • vitamina E;

 • niacinamidă;

 • resveratrol;

 • coenzima Q10;

 • polifenoli;

 • flavonoide;

 • acid ferulic;

 • astaxantină;

 • glutation.

 1. Creme hidratante

Hidratarea regulată întărește bariera pielii pentru a minimiza potențialul poluanților atmosferici să pătrundă în celulele pielii și să provoace stres oxidativ. Se recomandă:

 • Ceramide – acestea sunt unele dintre cele mai eficiente ingrediente care ajută la creșterea funcției de barieră a pielii.
 • Acid hialuronic – cunoscut sub numele de hialuronat de sodiu sau doar hialuronat, este un element foarte important care ajută la menținerea umidității în piele, întărind, de asemenea, bariera pielii.
 1. Bariere UV

Lumina UV este ca o “bombă inteligentă”, care intră în piele și “explodează” colagenul și fibrele elastice, care mai apoi provocă riduri, piele lăsată și modifică ADN-ului celular, crescând riscul de cancer. Razele ultraviolete pot fi introduse în aceeași categorie cu ceilalți poluanți atmosferici care țin de poluarea pielii.

Un alt motiv pentru a te proteja de soare este că unii poluanți sunt activați de lumina UV. O protecție solară minerală (căutați dioxid de titan sau oxid de zinc) cu SPF 30 sau mai mare oferă o barieră protectoare atât pentru razele UV, cât și pentru poluanți.

 1. Probiotice și prebiotice

Poluarea pielii afectează microbiomul, bacteriile și microorganismele care trăiesc în mod natural pe piele și contribuie la sănătatea pielii. Îngrijirea pielii cu microbiomi poate ajuta la restabilirea echilibrului adecvat al microorganismelor de pe piele.

 1. Alte ingrediente mai puțin dovedite

Malachitul este considerat un magnet care atrage metalele grele pentru a reduce stresul oxidativ pe piele, spun experții. Algele, ierburile chinezești, ginkgo biloba și sarea de mare, sunt și ele recunoscute ca ingrediente anti-poluare pentru îngrijirea pielii.

Sfaturi despre cum să folosim produsele anti-poluare
 • Începe cu un produs de curățare delicat. Curățarea poate reduce sarcina de particule a poluanților pe piele, în special a particulelor în suspensie (PM). Folosește un produs de curățare delicat. Nu folosi săpunuri dure, care înlătură de pe piele uleiurile naturale, compromițind bariera pielii.
 • Aplicăun produs anti-poluare. Folosește o cremă sau ser anti-poluare o dată sau de două ori pe zi, după spălarea pielii. Dacă este un ser, aplică-l înaintea cremei hidratante.
 • Hidratează pielea de două ori pe zi. Asigură-tecă ai o barieră puternică a pielii prin hidratarea ei.
 • Folosește protecție solară în fiecare zi (SPF). Folosește o protecție solară chimică mai întâi, iar protecția solară minerală (cu oxid de zinc sau dioxid de titan) ar trebui să fie următorul pas în rutina zilnică de îngrijire a pielii, deoarece aceasta este reflectorizantă și nu trebuie să fie absorbită în piele pentru a lucra. Acționează la suprafața pielii.
 • Regenerează pielea. Pentru a repara leziunile cutanate existente, întreabă dermatologul despre un peeling chimic. Straturile mai profunde ale pielii, sunt mai protectoare împotriva agresiunilor mediului.
 • Adaugă exfolierea în rutina de îngrijire a pielii. Acidul alfa hidroxi (AHA) este un ingredient de îngrijire a pielii folosit uneori în exfolierea chimică și ajută la repararea pielii în timp pentru a îmbunătăți funcția de barieră.
 • Prioritizează exercițiile fizice, somnul și alimentația sănătoasă. Aceste obiceiuri sporesc sănătatea generală a pielii, cresc metabolismul și ajută la eliminarea toxinelor din organism.
Concluzii
 1. Este demonstrat că poluarea crește riscul de riduri, acnee și eczeme.
 2. Produsele de îngrijire a pielii cu ingrediente hidratante, precum ceramidele și acidul hialuronic, te ajută să îți reconstruiești funcția de barieră a pielii pentru a te proteja împotriva atacurilor din mediu.
 3. Antioxidanții, precum vitaminele C și E, previn afectarea pielii de către radicalii liberi.
 4. O protecție solară minerală poate bloca atât razele UV, cât și poluanții.

Acestea fiind spuse, nu trebuie să alegi un produs etichetat în mod specific cu „anti-poluare” pentru a culege beneficiile de protecție îpotriva poluării. Este suficient să ai în vedere respectarea pașilor de hidratare a pielii, folosirea protecției solare și a produselor bogate în antioxidanți, chiar și a suplimentelor alimentare, dacă este necesar. De asemenea, un stil de viată echilibrat contribuie la păstrarea pielii cu aspect sănătos și crește calitatea vieții.

Îți recomandăm:

ANTI-POLLUTION EXTREME cu Extract de Unguraș + Vitamina B3 + Glicogen – Anti Poluare Digitală – Cutie cu 7 Fiole pentru 14 zile de tratament

ANTI-POLLUTION EXTREME de la partenerul nostru Grădina Sănătății este un supliment nutricosmetic inovator, special creat pentru a proteja pielea în fața stress-ului oxidativ și a foto-îmbătrânirii cauzate de expunerea la radiațiile UV și la lumina albastră a dispozitivelor electronice.

Vezi mai multe detalii despre produs AICI.

Folosește codul nutricent10 pentru a beneficia de o reducere de 10% la comanda ta.

Citește și: „Insomnia și Tulburările de Somn – Mit sau Adevăr ?„.