Matcha – 3 Rețete Simple și Rapide de Făcut Acasă
Ce este Matcha?

Matcha este un ceai verde de origine chineză, renumit în toată lumea pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Acesta are un conținut ridicat de antioxidanți, prevenind astfel îmbătrânirea și degradarea celulelor.

Antioxidanții ajută la îmbunătățirea aspectului pielii și al unghiilor, la menținerea nivelurilor adecvate de colesterol și la scăderea nivelului de zahăr din sânge, prevenind diabetul și obezitatea.

Există multe alimente în natură bogate în antioxidanți precum usturoiul, orezul brun, cafeaua, conopida, broccoli, vinetele, ghimbirul, pătrunjelul, ceapa, citricele, roșiile, uleiul din semințe de struguri, însă, conform ORAC, o metodă științifică de măsurare a cantității de antioxidanți din alimente, Matcha are cea mai mare concentrație de antioxidanți, decât celelalte produse consumate în mod obișnuit.

Beneficii

În urma efectuării unor studii de laborator și a unor teste efectuate în spitale și universități, s-au dovedit efectele benefice ale consumului de matcha asupra organismului. Dintre acestea, amintim următoarele:

  • Întărește sistemul imunitar și ajută la reducerea stresului
  • Stimulează mintea și relaxează corpul
  • Ajută la prevenirea cancerului, a infecțiilor și a cariilor
  • Ajută la menținerea arterelor sănătoase și la controlul hipertensiunii
  • Ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge
  • Ajută la controlul diabetului și la prevenirea fibrozei hepatice
  • Ajută la prevenirea semnelor de Alzheimer
  • Datorită conținutului său ridicat de antioxidanți, ajută la eliminarea radicalilor liberi
  • Ajută la îmbunătățirea aspectului pielii și al unghiilor
  • Ajută la arderea grăsimilor și la slăbire
  • Potolește foamea și setea într-un mod total natural

Iată cele 3 modalități de preparare a pudrei de matcha:

           1. Matcha latte

Matcha latte este o alternativă naturală la consumul de cofeină și, deși se spune că duce la vigilență, servește și pentru ameliorarea anxietății, deoarece conține un aminoacid numit teanină. Această băutură, originară din tradițiile chinezești și japoneze, este folosită pentru meditație și relaxare.

           Ingrediente:

  • 1/2 linguriță pudră matcha
  • 1 cană de lapte
  • 2 linguri de apă fierbinte
  • 1 linguriță miere / stevie pentru îndulcire (opțional)

          Mod de preparare:

Pentru a începe, încălziți apa la 80º. Între timp, așezați pudra de matcha în ceașca sau bolul în care urmează să serviți ceaiul.

Când apa este fierbinte, adăugați-o încetul cu încetul în cană și amestecați ușor până când pulberea se dizolvă și formează multă spumă. Apoi încălziți laptele și adăugați-l încet peste matcha.

Dacă doriți, îl puteți îndulci cu miere sau stevie.

      2. Pancakes cu matcha și fulgi de ovăz

Această rețetă este foarte practică deoarece este preparată direct în blender. În câteva minute vei obține un desert delicios și bogat în antioxidanți.

          Ingrediente:

  • 2 lingurițe de pudră matcha
  • 1 ou și 3 albușuri
  • 80 g ovăz
  • 60 ml lapte
  • 1 lingură semințe de chia
  • 1 linguriță scorțișoară (opțional)
  • 1 lingura esență de vanilie
  • îndulcitor după gust

          Mod de preparare:

Se amestecă toate ingredientele împreună, apoi se toarnă o porție din amestec într-o tigaie preîncălzită (se recomandă tigaie din teflon).

Odată ce clătita are găuri în amestec, se poate întoarce pe cealaltă parte. urmând a fi gătită  pentru încă un minut.

Clătitele pot fi servite cu fructe, gem, iaurt sau miere.

      3. Înghețată cu pudră Matcha

Acest desert este cremos și special, pudra de matcha fiind ingredientul neașteptat care surprinde prin aromă și culoare.

Uimiți-vă oaspeții în această vară oferindu-le un desert delicios și răcoritor!

          Ingrediente:

  • 10 grame de pudră matcha
  • 100 grame de zahăr
  • 500 ml frișcă lichidă
  • 500 ml lapte integral
  • 4 gălbenușuri de ou

          Mod de preparare:

Pentru început, încălziți laptele într-o cratiță la foc mic. Se aduce la fierbere, apoi se adaugă pudra de matcha, amestecând încontinuu.

După ce toată pudra matcha a fost adăugată, luați cratița de pe foc, lăsând-o la odihnit timp de 5 minute, timp în care amestecați din când în când.

În continuare, amestecați bine gălbenușurile cu zahărul până obțineți o pastă omogenă.

Adăugați laptele cald cu pudra matcha peste gălbenușuri și amestecați.

Pregătiți un recipient potrivit pentru a fi folosit la baie de apă. Peste acest recipient, puneți amestecul obținut la fiert și amestecați încontinuu până se obține o pastă groasă. Apoi, opriți focul și lăsați pasta obținută la răcit.

Între timp, bateți frișca lichidă  până se obține o consistență fermă.

Încorporați amestecul anterior cu frișca, adăugând cantități mici și amestecând ușor, astfel încât să nu se piardă consistența frișcăi.

Puneți amestecul în congelator și îl lăsați să se  răcească pentru aproximativ 2 ore.

Scoateți amestecul din congelator si puneți-l la blender pentru a-l face mai cremos.  Apoi, puneți amestecul din nou la congelator pentru încă 2 ore, urmând ca procedeul cu blenderul să se realizeze de 3 ori. Prin acest procedeu se împiedică formarea cristatelor de gheață din interior, iar înghețata devine mai cremoasă.

Odată terminate cele 3 cicluri de amestecare, acoperiți înghețata cu o folie de plastic și puneți-o la congelator. Lăsați să treacă 24 de ore până la consum.