Lecitina de Soia – Este bună sau rea pentru organism?

Dacă ai citit etichetele alimentelor sigur că ai întâlnit și ingredientul „lecitină de soia”, deoarece astăzi este unul dintre cei mai folosiți aditivi alimentari de pe piață. Lecitina de soia se găsește pe scară largă atât în magazinele convenționale, cât și în cele naturiste. 

Cuprins:

Este adesea folosit ca ingredient în produsele alimentare, dar este vândut și sub formă de supliment alimentar, folosit pentru îmbunătățirea sănătății. Cu toate acestea, în mod surprinzător, există multă confuzie despre lecitina de soia, deoarece include cuvântul „soia”.

Consumul de lecitină de soia are avantaje și dezavantaje, dar, cu siguranță, dezavantajul nu este atât de rău pe cât ar crede unii. Atunci când alegi produsele cu lecitină de soia, acestea se laudă, de fapt, cu potențiale beneficii pentru sănătate. Acestea ar fi: capacitatea sa de a scădea nivelul colesterolului și de a stimula funcția creierului. Cu toate acestea, consumul lecitinei de soia poate fi uneori dificil de realizat, deoarece este într-adevăr făcută din soia. Iar soia este unul dintre alimentele cu un potețial alergen.

În continuare vei afla mai multe despre cum este produsă lecitina de soia și dacă ar trebui sau nu evitată.

5/5
5/5
5/5

Îți vom trimite un email periodic cu toate noutățile noastre.

Ce este lecitina de soia?

Când căutăm răspuns la întrebarea „Ce este lecitina de soia?” căutarea noastră ne duce imediat la mijlocul secolului al XIX-lea, în Franța. Lecitina a fost izolată pentru prima dată de chimistul francez Theodore Gobley în 1846. Lecitina este un termen generic care desemnează o varietate de compuși grași care se găsesc în țesuturile animale și vegetale.

Compusă din colină, acizi grași, glicerol, glicolipide, fosfolipide, acid fosforic și trigliceride, lecitina a fost izolată inițial din gălbenușul de ou. Astăzi, este extras în mod regulat din semințe de bumbac, surse marine, lapte, rapiță, soia și floarea soarelui. De obicei, este folosită ca lichid, dar poate fi achiziționată și sub formă de granule de lecitină.

În general, utilizarea lecitinei se concentrează pe utilitatea acesteia ca emulgator excelent. Știm că uleiul și apa nu se amestecă. Când cele două sunt plasate într-o soluție și agitate împreună, picăturile de ulei se răspândesc inițial și par să se disperseze uniform. Dar odată ce agitația se oprește, uleiul se separă din nou de apă.

Acesta este motivul pentru care lecitina este importantă și adesea folosită ca aditiv în alimente procesate, medicamente și suplimente. Când lecitina intră în ecuație, uleiul este descompus în particule mai mici într-un proces numit emulsionare. Aceasta face picăturile de ulei mai ușor de curățat sau digerat atunci când sunt consumate. Astfel, lecitina conferă un aspect neted, uniform, produselor. 

Soia în lecitina de soia

Lecitina de soia este extrasă din boabe de soia crude. Mai întâi uleiul este extras folosind un solvent chimic, cum ar fi hexanul. Apoi uleiul este procesat (procesul se numește degumare), astfel încât lecitina este separată și uscată.

Se pare că lecitina din soia conține doar urme de proteine din soia. Din acest motiv, cercetătorii cred că lecitina de soia nu va provoca reacții alergice la majoritatea consumatorilor alergici la soia, deoarece nu conține suficiente reziduuri de proteine din soia. Cu toate acestea, pentru siguranța ta, acordă o grijă deosebită alimentelor pasibile de a produce sau dezvota alergii.

O altă problemă, cercetată pe scară largă, în ceea ce privește soia, este conținutul ei de izoflavone sau fitoestrogeni, care sunt compuși estrogenici naturali. Deși izoflavonele se găsesc în multe alimente vegetale diferite, boabele de soia conțin cantități deosebit de bogate. 

În boabele de soia, izoflavonele apar aproape exclusiv ca glicozide (compuși ai zahărului). Dar odată ce hrana din soia este ingerată, zahărul este hidrolizat și poate fi absorbit de organism. Izoflavonele au o structură chimică similară cu hormonul estrogen. Astfel se pot lega de receptorii de estrogen și pot provoca efecte asemănătoare estrogenului asupra organismului.

Pentru ce este folosită lecitina de soia?

Suplimentele cu lecitină conțin un amestec complex de fosfolipide, care compun structura membranei celulare și sunt folosite pentru stocarea energiei. Două tipuri de fosfolipide care sunt componente esențiale pentru membranele biologice includ fosfatidicolina și fosfatidilserina.

Cercetătorii din Japonia au descoperit că administrarea de fosfolipide proaspete poate funcționa pentru a înlocui membranele celulare deteriorate. Și, totodată, pentru a restabili structura și funcția membranei celulare. Aceasta se numește terapie de înlocuire a lipidelor și s-a demonstrat că ameliorează oboseala, simptomele diabetului, bolile degenerative și sindromul metabolic.

Fosfatidilcolina este una dintre formele primare de colină și acționează ca o componentă esențială în semnalizarea membranei celulare. Fosfatidilcolina este produsă în ficat și transformată în colină, care joacă mai multe procese importante în organism. 

La oameni, este cel mai concentrată în creier, iar suplimentarea cu fosfatidilserina este adesea folosită pentru a îmbunătăți funcția creierului la pacienții vârstnici. Cercetările arată, de asemenea, că ar putea fi benefic pentru copiii și tinerii cu ADHD și afecțiuni de sănătate mintală.

Informații nutriționale

Deseori extrasă din ulei de soia, 30 de grame de lecitină de soia au următorul conținut nutrițional:

 • 214 calorii;
 • 28 de grame de grăsime;
 • 438 miligrame de acizi grași omega-3;
 • 250 miligrame de acizi grași omega-6;
 • 51,5 micrograme de vitamina K (64% DZR);
 • 2,3 miligrame de vitamina E (11% DZR);
 • 98 miligrame de colină.

Riscuri versus beneficii

Deși există o serie de beneficii potențiale din consumul de lecitină de soia, există și unele pericole și efecte secundare. De riscuri trebuie să fii conștient înainte de a alege să consumi alimente sau suplimente care conțin acest ingredient. Mai jos voi enumera câteva motive pentru care trebuie să fi atent atunci când hotărăști să apelezi la suplientele cu lecitină din soia, dar și beneficiile acesteia.

 1. Practicile de extracție

Când se determină efectele secundare și siguranța lecitinei de soia, este important să se ia în considerare procesul de extracție care este necesar pentru a obține emulgatorul din boabe de soia. Hexanul este un solvent care este folosit pentru extragerea uleiurilor din semințe. De asemenea, este folosit ca solvent pentru cleiuri și lacuri și ca agent de curățare în industria tipografică.

Hexanul este utilizat în procesul de extracție la separarea lecitinei de boabele de soia. Apoi este îndepărtat printr-un alt proces în mai multe etape. Totuși, pot rămâne reziduuri de hexan, iar acest lucru nu este reglementat. Asta înseamnă că nu știm exact cât de mult hexan poate fi în lecitina de soia pe care o consumi. Iar Agenția pentru Protecția Mediului enumeră o serie de efecte secundare ale inhalării de hexan, care includ amețeli, greață și dureri de cap.

 1. Soia modificată genetic

O altă problemă potențială cu lecitina de soia este că, exceptând cazul în care este etichetată ca „lecitină de soia organică”, probabil provine din boabe de soia modificate genetic. Deoarece lecitina de soia este extrasă din uleiul de soia, care este aproape întotdeauna modificat generic, răspunsul este, de obicei, da.

 1. Dereglări hormonale potențiale

Știința despre izoflavone și efectele lor estrogenice încă nu este clară. Există cercetări pe animale care indică faptul că a consuma cantități mari de fitoestrogeni din soia poate reduce nivelul de testosteron.  Însă există și dovezi că a cosuma soia nu are niciun efect asupra nivelului hormonal la bărbați.

Persoanele cu probleme cu tiroida ar trebui să încerce să limiteze consumul de soia, deoarece studiile au descoperit că aceasta poate scădea producția de hormoni tiroidieni în organism.

 1. Reacții alergice

Persoanele cu alergie la soia pot avea o reacție adversă la lecitina de soia care, în aproape toate cazurile, este făcută din soia modificată genetic.

Un studiu din 2020 a evaluat dacă copiii cu alergii la soia au reacționat la lecitina de soia din produsele alimentare. Douăzeci de copii au participat la studiu și au fost repartizați aleatoriu, fie la o doză placebo, fie la o doză de lecitină de soia. Un copil a avut o reacție ușoară la emulgator. Aceste rezultate sunt probabil pentru că lecitina din soia conține doar urme de proteine din soia. Totuși, persoanele cu alergii severe la soia ar trebui să evite alimentele care conțin lecitină din soia. 

5/5
5/5
5/5

Lecitina din soia beneficii

Îmbunătățește nivelul de colesterol

Suplimentarea alimentară cu lecitină de soia este strâns legată de scăderea hiperlipidemiei. Este cunoscut pentru rolul său important în procesarea grăsimilor și a colesterolului. De aceea, oamenii iau uneori suplimente de lecitină de soia pentru a scădea colesterolul în mod natural. Cercetările sugerează că proprietățile lecitinei au capacitatea de a reduce excesul de colesterol LDL și de a promova sinteza HDL în ficat.

Cercetătorii au constatat următoarele, după ce pacienții au fost suplimentați cu lecitină de soia:

 • O reducere de 41% a colesterolului total după 1 lună;
 • O reducere de 42% a colesterolului total după 2 luni;
 • O reducere de 42% a LDL după 1 lună;
 • O reducere de 56% a LDL după 2 luni.

Servește ca sursă de colină

Lecitina de soia conține fosfatidilcolină, care este una dintre formele primare de colină. Colina este macronutrient care joacă un rol important în funcția hepatică, mișcarea mușchilor, metabolismul, funcția nervoasă și dezvoltarea creierului.

Cercetătorii de la Universitatea Wales Swansea au dezvăluit că s-a descoperit că suplimentele cu fosfatidilcolină susțin nivelurile sănătoase de colesterol, funcția ficatului și funcția creierului. Multe dintre beneficiile potențiale ale pulberii sau suplimentelor cu lecitină de soia provin din conținutul de colină.

Poate crește imunitatea

S-a demonstrat că suplimentarea cu lecitină de soia stimulează semnificativ funcția imunitară în rândul șobolanilor cu diabet zaharat. Cercetătorii au descoperit că suplimentarea zilnică cu lecitină de soia a determinat creșterea activității macrofagelor la șobolanii diabetici cu 29%.

În plus, ei au descoperit că numărul de limfocite a crescut vertiginos, cu 92%, la șobolanii non-diabetici. Acest lucru sugerează că, cel puțin la șobolani, lecitina de soia are efecte imunomodulatoare. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a concluziona rolul lecitinei de soia în sistemul imunitar uman.

Ajută organismul să facă față stresului fizic și mental

Una dintre numeroasele beneficii ale lecitinei de soia este un compus cunoscut sub numele de fosfatidilserină.  Aceasta este o fosfolipidă comună care ajută la formarea unei părți a membranelor celulare la plante și animale. Cunoscută că afectează hormonii de stres, hormonul adrenocorticotrop (ACTH) și cortizolul, fosfatidilserina derivată din creierul de vacă s-a dovedit că atenuează răspunsul la stresul fizic.

Testând, pentru a vedea cum se compară fosfatidilserina din lecitina de soia, cercetătorii germani au evaluat efectele pe care lecitina de soia, acidul fosfatidic și complexul de fosfatidilserină le au asupra ACTH, cortizolului și o evaluare psihologică, cunoscută sub numele de stresul Spielberger State Anxiety Inventory.

Poate îmbunătăți funcția cognitivă

Un studiu de trei luni, publicat în Advances in Therapy, a evaluat efectele pozitive ale unui supliment cu lecitină. Acesta conținea un amestec de 300 de miligrame de fosfatidilserină și 240 de miligrame de acid fosfatidic care a fost produs din lecitină de soia.

Suplimentul sau placebo a fost administrat pacienților vârstnici, non-depresivi, cu probleme de memorie, de trei ori pe zi, timp de trei luni. Într-o investigație separată, suplimentul a fost administrat pacienților cu boala Alzheimer. A fost măsurat efectul său asupra funcționării zilnice, asupra sănătății mintale, asupra stării emoționale și asupra stării generale.

Cercetătorii au descoperit că, până la sfârșitul perioadei de tratament, amestecul de suplimente realizat din componentele din lecitina de soia a îmbunătățit semnificativ memoria, cogniția și dispoziția la pacienții vârstnici, comparativ cu cei care au primit placebo.

Poate preveni osteoporoza

Deși cercetările sunt mixte, există studii care indică faptul că soia și ingredientele pe bază de soia, inclusiv lecitina din soia, acționează ca agenți antiresorbtivi și de întărire a oaselor, pentru prevenirea osteoporozei. Acest lucru se datorează izoflavonelor găsite în soia, în special glicozidelor.

Ameliorează simptomele menopauzei

Cercetările sugerează că suplimentele cu lecitină de soia pot ajuta la îmbunătățirea simptomelor menopauzei prin îmbunătățirea nivelului de vigoare și a tensiunii arteriale la femeile aflate la menopauză. Cercetătorii au descoperit că îmbunătățirea simptomelor de oboseală, a tensiunii arteriale diastolice și a indicelui vascular cardio-gleznă (pentru a măsura rigiditatea arterială) au fost mai mari în grupul tratat cu lecitină de soia, comparativ cu grupul placebo.

Când să eviți lecitina de soia

Persoanele cu alergii severe la produsele din soia sau cele care sunt sensibile la lecitina din soia ar trebui să evite alimentele preparate cu acest ingredient. Pentru cei care nu se confruntă cu efecte secundare în urma consumului de emulgator, dar doresc să evite consumul de alimente modificate genetic, optează pentru a alege doar alimente organice cu lecitină de soia pe etichetă.

Unele produse sunt realizate cu alte tipuri de emulgatori care pot fi considerate ingrediente mai sigure. Lecitina de floarea soarelui este o alternativă bună, iar gălbenușurile de ou pot avea un efect similar în produsele alimentare.