Ce este Imunitatea Turmei? Poate Preveni Virusul COVID-19?

Imunitate Covid

Ce este imunitatea turmei?

Probabil ati auzit termenul „imunitatea turmei” folosit in legatura cu focarul de boala coronavirus.

Unii lideri – de exemplu, Boris Johnson, primul ministru al Regatului Unit – au sugerat ca ar putea fi o modalitate buna de a opri sau de a controla raspandirea noului coronavirus, care provoaca COVID-19. Imunitatea turmei se mai numeste imunitate comunitara si protectia turmei sau a grupului.

5/5
5/5
5/5

Imunitatea turmei se intampla atunci cand atat de multi oameni dintr-o comunitate devin imuni la o boala infectioasa, incat impiedica raspandirea bolii.

Acest lucru se poate intampla in doua moduri:

 • Multi oameni contracta boala si in timp formeaza un raspuns imun la aceasta (imunitate naturala).
 • Multi oameni sunt vaccinati impotriva bolii pentru a obtine imunitatea.

Imunitatea turmei poate actiona impotriva raspandirii unor boli. Exista mai multe motive pentru care functioneaza adesea.

Îți vom trimite un email periodic cu toate noutățile noastre.

Exista, de asemenea, multe motive pentru care imunitatea efectivului nu va functiona inca pentru a opri sau a incetini raspandirea SARS-CoV-2 sau COVID-19, boala cauzata de o infectie a noului coronavirus.

Cum functioneaza?

Cand un procent mare din populatie devine imun la o boala, raspandirea bolii respective incetineste sau se opreste.

Multe infectii virale si bacteriene se raspandesc de la persoana la persoana. Acest lant este rupt atunci cand majoritatea oamenilor nu primesc sau transmit infectia.

Acest lucru ajuta la protejarea persoanelor care nu sunt vaccinate sau care au un sistem imunitar cu functionare scazuta si pot dezvolta o infectie mai usor, cum ar fi:

 • varstnicii
 • copii
 • copii mici
 • femeile insarcinate
 • persoanele cu sistem imunitar slabit
 • persoanele cu anumite conditii de sanatate

Statistici privind imunitatea turmei

Pentru unele boli, imunitatea efectivului poate intra in vigoare atunci cand 40% dintre persoanele dintr-o populatie devin imune la boala, cum ar fi prin vaccinare. Dar, in majoritatea cazurilor, 80-95% din populatie trebuie sa fie imuna la boala pentru a opri raspandirea acesteia.

De exemplu, 19 din 20 de persoane trebuie sa fie vaccinate impotriva rujeolei pentru ca imunitatea efectivului sa intre in vigoare si sa opreasca boala. Acest lucru inseamna ca, daca un copil primeste rujeola, toti ceilalti din aceasta populatie din jurul lor vor fi cel mai probabil vaccinati, au format deja anticorpi si vor fi imuni la boala pentru a preveni raspandirea acesteia.

Scopul imunitatii turmei este de a impiedica pe altii sa prinda sau sa raspandeasca o boala infectioasa precum rujeola.

Cu toate acestea, daca exista mai multe persoane nevaccinate in jurul copilului cu rujeola, boala s-ar putea raspandi mai usor, deoarece nu exista imunitate de efectiv.

Pentru a vizualiza acest lucru, imaginati-va pe cineva fara imunitate ca pe un punct rosu inconjurat de puncte imune galbene. Daca punctul rosu nu se poate conecta la niciun alt punct rosu, exista imunitate de turma.

Procentul de persoane care trebuie sa aiba imunitate pentru a incetini sau a opri in conditii de siguranta o boala infectioasa se numeste „pragul de imunitate al turmei”.

Imunitate naturala

Imunitatea naturala apare atunci cand devii imun la o anumita boala dupa ce o contracti. Acest lucru determina sistemul imunitar sa produca anticorpi impotriva germenilor care provoaca infectia in interiorul vostru. Anticorpii sunt ca niste bodyguarzi speciali care recunosc doar anumiti germeni.

Daca il contractati din nou, anticorpii care s-au ocupat de germeni inainte il pot ataca inainte sa se raspandeasca si sa va imbolnaveasca. De exemplu, daca ai avut varicela in copilarie, cel mai probabil nu o vei mai primi, chiar daca esti in preajma cuiva.

Imunitatea naturala poate ajuta la crearea imunitatii turmei, dar nu functioneaza la fel de bine ca vaccinarile. Exista mai multe motive pentru aceasta:

 • Toata lumea ar trebui sa contracteze boala o data pentru a deveni imun.
 • Contractarea unei boli poate avea riscuri pentru sanatate, uneori grave.
 • Este posibil sa nu stiti daca ati contractat boala sau daca sunteti imun la aceasta.
5/5
5/5
5/5

Imunitatea efectivului functioneaza?

Imunitatea efectiva functioneaza pentru unele boli. Oamenii din Norvegia au dezvoltat cu succes imunitatea cel putin partiala a efectivului la virusul H1N1 (gripa porcina) prin vaccinari si imunitate naturala.

In mod similar, in Norvegia, se preconiza ca gripa va cauza mai putine decese in 2010 si 2011, deoarece mai multa populatie era imuna la aceasta.

Imunitatea efectivului poate ajuta la oprirea raspandirii bolilor, cum ar fi gripa porcina si alte pandemii intr-o tara intreaga. Dar se poate schimba fara sa stie nimeni. De asemenea, nu garanteaza intotdeauna protectia impotriva oricarei boli.

Pentru majoritatea oamenilor sanatosi, imunitatea efectivului nu este o alternativa buna la vaccinare.

Nu orice boala care are un vaccin poate fi oprita de imunitatea turmei. De exemplu, puteti contracta tetanosul de la bacteriile din mediul dvs. Nu o contractati de la altcineva, deci imunitatea efectivului nu functioneaza pentru aceasta infectie. Administrarea vaccinului este singura protectie.

Puteti contribui la construirea imunitatii efectivului la anumite boli din comunitatea dvs., asigurandu-va ca dvs. si familia dvs. aveti vaccinari actualizate. Imunitatea efectivului nu poate proteja intotdeauna fiecare individ din comunitate, dar ar putea ajuta la prevenirea bolii raspandite.