Hiperpigmentarea – Tipuri, Simptome, Cauze, Prevenție

Ce este hiperpigmentarea?

Hiperpigmentarea nu este neapărat o afecțiune, ci un termen care descrie pielea care pare mai întunecată. Se poate să:

 • apară în forme mici
 • acopere suprafețe mari
 • afecteze întregul corp

Deși creșterea pigmentării nu este de obicei dăunătoare, poate fi un simptom al unei alte afecțiuni.

pete pigmentare pe fata
Cuprins:

Tipuri de hiperpigmentare

Există mai multe tipuri de hiperpigmentare, cele mai frecvente fiind melasma, petele solare și hiperpigmentarea postinflamatorie.

 1. Melasma. Se crede că melasma este cauzată de și se poate dezvolta în timpul sarcinii. Zonele de hiperpigmentare pot apărea pe orice zonă a corpului, dar apar cel mai frecvent pe stomac și față.
 2. Petele solare. De asemenea, numite pete de ficat sau lentigine solare, petele solare sunt frecvente. Acestea sunt legate de excesul de expunere la soare în timp. În general, apar ca pete pe zone expuse la soare, cum ar fi mâinile și fața.
 3. Hiperpigmentare postinflamatorie. Acesta este un rezultat al rănirii sau inflamației pielii. O cauză frecventă a acestui tip este acneea.

Îți recomandăm:

PIGMENT CONTROL cu Vitamina C Stabilizată + Vitamina B3 + Extract de Dud Alb + Apă de Albăstrele pentru Reducerea și Prevenirea Petelor Pigmentare

PIGMENT CONTROL de la partenerul nostru Grădina Sănătății Ajută la reducerea petelor pigmentare, echilibrarea nivelului de melanină și uniformizarea tenului.

Vezi mai multe detalii despre produs AICI.

Folosește codul nutricent10 pentru a beneficia de o reducere de 10% la comanda ta.

Care sunt simptomele și factorii de risc?

Zonele întunecate ale pielii sunt principalele simptome ale hiperpigmentării. Petele pot varia în mărime și se pot dezvolta oriunde pe corp.

Cei mai mari factori de risc pentru hiperpigmentarea generală sunt expunerea la soare și inflamația, deoarece ambele situații pot crește producția de melanină. Cu cât expunerea la soare este mai mare, cu atât riscul crește pigmentarea pielii.

În funcție de tipul de tulburare, alți factori de risc pentru plasturii hiperpigmentați pot include:

 • utilizarea contraceptivelor orale sau sarcina, așa cum se observă în cazul melasmei
 • tipul de piele mai închisă la culoare, care este mai predispusă la modificări de pigmentare
 • medicamente care vă cresc sensibilitatea la lumina soarelui
 • traume la nivelul pielii, cum ar fi o rană sau o rană superficială

Ce cauzează hiperpigmentarea?

O cauză comună a hiperpigmentării este producția în exces de melanină. Melanina este un pigment care conferă pielii culoarea sa. Este produs de celulele pielii numite melanocite. Mai multe condiții sau factori diferiți pot modifica producția de melanină în corpul dumneavoastră.

Anumite medicamente pot provoca hiperpigmentare. De asemenea, unele medicamente pentru chimioterapie pot provoca hiperpigmentare ca efect secundar.

Sarcina modifică nivelul hormonilor și poate afecta producția de melanină la unele femei.

O boală endocrină rară, numită boala Addison, poate produce hiperpigmentare, cea mai evidentă în zonele de expunere la soare, cum ar fi fața, gâtul și mâinile și zonele expuse la frecare, cum ar fi coatele și genunchii.

Cum este diagnosticată și tratată hiperpigmentarea?

Un dermatolog poate diagnostica cauza hiperpigmentării dumneavoastră. Ei vă vor solicita istoricul medical și vă vor da un examen fizic pentru a determina cauza. În unele cazuri, o biopsie a pielii poate restrânge cauza.

Medicamentele cu prescripție topică pot trata unele cazuri de hiperpigmentare. Acest medicament conține de obicei hidrochinonă, care ușurează pielea.

Cu toate acestea, utilizarea prelungită a hidrochinonei topice (fără pauze în utilizare) poate provoca întunecarea pielii, cunoscută sub numele de ocronoză. Așadar, cel mai bine este să folosiți hidrochinonă topică numai sub îngrijirea unui dermatolog, astfel încât să vă poată ghida în mod corespunzător cu privire la modul de utilizare a medicamentului fără efecte adverse.

Utilizarea retinoidelor topice ajută, de asemenea, la luminarea petelor întunecate ale pielii.

Ambele medicamente pot dura câteva luni pentru a ușura zonele întunecate.

Îngrijirea la domiciliu include uneori medicamente fără prescripție medicală care pot ușura petele întunecate. Aceste medicamente nu conțin atât de multă hidrochinonă cât medicamentele eliberate pe bază de rețetă.

Îngrijirea la domiciliu include și utilizarea de protecție solară. Protecția solară este cel mai important factor în îmbunătățirea majorității cauzelor de hiperpigmentare.

Folosiți întotdeauna:

 • o protecție solară de blocare fizică, de preferință cu oxidul de zinc ca principal ingredient activ
 • cel puțin un SPF 30-50
 • acoperire cu spectru larg

Folosiți zilnic o protecție solară. Aplicați din nou la fiecare 2 ore dacă sunteți la soare – mai frecvent dacă transpirați sau înotați.

Există, de asemenea, tulburări ale pielii cu care lumina vizibilă poate juca un rol în perpetuarea hiperpigmentării, cum ar fi melasma.

În acest caz, căutați o protecție solară minerală care să conțină și oxid de fier, care poate bloca o lumină vizibilă. Folosiți zilnic. Purtați îmbrăcăminte de protecție solară care este infuzată cu SPF.

Medicul dumneavoastră vă poate sugera, de asemenea, tratament cu laser sau peelinguri chimice pentru a reduce hiperpigmentarea, în funcție de cauza hiperpigmentării dumneavoastră.

Cum se previne hiperpigmentarea?

Nu este întotdeauna posibil să se prevină hiperpigmentarea. Cu toate acestea, vă puteți proteja prin:

 • folosind protecție solară cu un SPF de cel puțin 30
 • purtând pălării sau haine care blochează lumina soarelui
 • evitarea soarelui în timpul zilei când este cel mai puternic, care este de obicei 10 a.m.-4 p.m.
 • evitarea anumitor medicamente poate ajuta, de asemenea, la prevenirea hiperpigmentării.

Fiole cosmetice pentru prevenirea petelor pigmentare

Îți recomandăm:

PIGMENT CONTROL cu Vitamina C Stabilizată + Vitamina B3 + Extract de Dud Alb + Apă de Albăstrele pentru Reducerea și Prevenirea Petelor Pigmentare

PIGMENT CONTROL de la partenerul nostru Grădina Sănătății Ajută la reducerea petelor pigmentare, echilibrarea nivelului de melanină și uniformizarea tenului.

Vezi mai multe detalii despre produs AICI.

Folosește codul nutricent10 pentru a beneficia de o reducere de 10% la comanda ta.

Citește și: „Inflamația Pielii – Simptome, Cauze, Diagnosticare„.