Helicobacter Pylori: Simptome, Cauze, Tratament

Ce este Helicobacter Pylori?

Helicobacter Pylori este o bacterie în formă de spirală. Provoacă inflamație cronică și infecție în stomac și duoden (prima parte a intestinului subțire imediat dincolo de stomac).

Remediu naturist pentru Helicobacter Pylori

probiotic lichid
Cuprins:

Acesta este un tip comun de bacterii care crește în tractul digestiv și tinde să atace mucoasa stomacului. Aproximativ 44% dintre oamenii din întreaga lume au o infecție cu Helicobacter pylori, conform unei meta-analize din 2018.

Bacteriile Helicobacter pylori se află, de obicei, în stratul mucos, care acoperă și protejează țesuturile care căptușesc stomacul și intestinul subțire. Când această bacterie inflamează cu succes stratul interior al stomacului, se poate forma un ulcer. Se spune că Helicobacter pylori cauzează mai mult de 90% din ulcerele duodenale (intestinul subțire superior) și până la 80% din ulcerele gastrice (de stomac).

Helicobacter pylori infectează adesea stomacul unei persoane în timpul copilăriei. În timp ce infecțiile cu această tulpină de bacterii de obicei nu provoacă simptome, ele pot duce la boli la unii oameni, inclusiv ulcer peptic și o afecțiune inflamatorie a stomacului cunoscută sub numele de gastrită.

O infecție cu Helicobacter pylori pare a fi contagioasă, potrivit experților. Este încă puțin neclar cu privire la modul exact în care se transmite de la o persoană la alta. Deoarece Helicobacter pylori pare să apară în familii și, de asemenea, pare să fie mai frecventă în situații de viață aglomerate și condiții insalubre, toate indică natura contagioasă a Helicobacter pylori.

Care sunt simptomele infecției cu Helicobacter pylori?

Majoritatea persoanelor cu Helicobacter pylori nu au niciodată simptome. Bacteriile pot deteriora căptușeala protectoră interioară a stomacului și pot provoca alte boli, cum ar fi un ulcer peptic. Simptomele unui ulcer peptic de la Helicobacter pylori includ:

 • Durere de stomac (mai ales când aveți stomacul gol)
 • Balonare
 • Râgâială
 • Greaţă
 • Disconfort abdominal
 • Vărsături
 • Pierdere în greutate inexplicabilă
 • Pofta slabă de mâncare

Infecțiile mai grave pot provoca și alte simptome:

 • Durere abdominală
 • Oboseală
 • Arsuri la stomac
 • Greață și vărsături care pot include vărsături cu sânge
 • Scaune închise la culoare sau sânge în scaun
 • Diaree
 • Respirație urât mirositoare
 • Anemie (număr scăzut de globule roșii)
 • Scăderea sau pierderea poftei de mâncare
 • Ulcere peptice

Deși rar, cancerul de stomac este, de asemenea, un risc crescut pentru persoanele cu Helicobacter pylori. Simptomele cancerului de stomac includ:

 • Poftă slabă de mâncare
 • Pierdere în greutate inexplicabilă
 • Sânge în scaun
 • Greaţă
 • Senzație de sațietate prea devreme la masă
 • Disconfort sau umflare în abdomen
 • Dureri de stomac
 • Oboseală sau slăbiciune

Cauzele infecțiilor cu Helicobacter pylori

Timp de decenii, medicii au crezut că oamenii au avut ulcere din cauza stresului, a alimentelor picante, a fumatului sau a altor obiceiuri de viață. Dar când oamenii de știință au descoperit Helicobacter pylori în 1982, au văzut că germenii erau cauza majorității ulcerelor de stomac.

După ce Helicobacter pylori intră în corpul dvs., atacă mucoasa stomacului, care de obicei vă protejează de acidul pe care corpul îl folosește pentru a digera alimentele. Odată ce bacteriile au făcut suficiente daune, acidul poate trece prin mucoasă, ceea ce duce la ulcere. Acestea pot sângera, pot provoca infecții sau pot împiedica mișcarea alimentelor prin tractul digestiv.

Puteți obține Helicobacter pylori din alimente, apă sau ustensile. Este mai frecventă în țările sau comunitățile care nu au apă curată sau sisteme bune de canalizare. De asemenea, puteți culege bacteriile prin contactul cu saliva sau alte fluide corporale ale persoanelor infectate.

Încă nu se știe exact cum se răspândesc infecțiile cu Helicobacter pylori. Bacteriile au coexistat cu oamenii de multe mii de ani. Se crede că infecțiile se răspândesc din gura unei persoane la alta, ca prin sărut.

Bacteriile pot fi transferate și prin contactul cu vărsăturile sau scaunele. Acest lucru se poate întâmpla atunci când o persoană nu se spală bine pe mâini după ce a folosit baia. Helicobacter pylori se poate răspândi și prin contactul cu apă sau alimente contaminate.

Factori de risc

Copiii sunt mai predispuși să dezvolte o infecție cu Helicobacter pylori, deoarece aceștia nu au întotdeauna o igienă adecvată.

Mediul și condițiile de viață ale unui individ ar putea influența riscul pentru o infecție cu Helicobacter pylori.

Riscul dumneavoastră este mai mare dacă:

 1. Trăiți într-o țară în curs de dezvoltare unde situațiile de viață sunt insalubre.
 2. Lipsa accesului la apă curată și fiabilă.
 3. Împărțiți locuința cu alții care au contractat helicobacter pylori.
 4. Trăiți în condiții de supraaglomerare

Cum sunt diagnosticate infecțiile cu Helicobacter pylori?

Dacă aveți simptome ale unei afecțiuni digestive, poate fi necesar să vă faceți un test pentru Helicobacter pylori. Există mai multe modalități de a diagnostica o infecție cu Helicobacter pylori, inclusiv:

 1. Test de sânge: un medic va extrage o probă de sânge din brațul dvs., iar proba de sânge va fi apoi trimisă la un laborator pentru a verifica dacă există anticorpi la Helicobacter pylori.
 2. Testul scaunului: pentru acest test veți folosi un recipient pentru a colecta o probă din fecale. Acesta va fi apoi trimis la un laborator fie pentru un test de antigen al scaunului, fie pentru un test de cultură a scaunului.
 3. Testul de respirație: un test de respirație cu uree poate verifica nivelurile anormale de dioxid de carbon, care pot fi un semn al unei infecții cu Helicobacter pylori. Testul implică respirația într-o pungă de colectare de două ori. Între furnizarea de mostre de respirație, veți consuma o pastilă sau un lichid cu un material radioactiv inofensiv. Medicul va compara cele două mostre pentru a vedea dacă este posibil să aveți Helicobacter pylori.
 4. Endoscopie: medicul poate recomanda efectuarea unei endoscopii dacă rezultatele celorlalte teste sunt neconcludente. Acesta permite unui medic să se uite la esofagul, mucoasa stomacului și o porțiune a intestinului subțire. În timpul procedurii, va introduce un tub lung și subțire (endoscop) în gură și în jos în stomac și duoden. O cameră atașată va trimite înapoi imagini pe un monitor pentru ca medicul să le vadă. Testul poate implica, de asemenea, îndepărtarea unei mici mostre de țesut (biopsie) pentru a fi analizată după procedură.

Îți recomandăm:

Probiotic Lichid – Bifidobacterium lactis + Vitamina C + L-glutamină – Produs Vegan – Sticlă cu 500 ml

Probiotic Lichid de la partenerul nostru Grădina Sănătății pentru Protejarea Sănătății Gastro-Intestinale, Detoxifierea Colonului și Consolidarea Imunității.

Vezi mai multe detalii despre produs AICI.

Folosește codul nutricent10 pentru a beneficia de o reducere de 10% la comanda ta.

Citește și: „Discopatia Lombara – Simptome, Cauze, Tratament„.