Ficatul de Vită – Bogat în Vitamina A – 3 Rețete Simple și Ușoare

În 1934, trei medici au câștigat Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină pentru că au descoperit că ficatul a tratat cu succes anemia pernicioasă.

Acest lucru evidențiază valoarea nutrițională disponibilă printr-o singură porție de ficat de vită. Pe lângă fierul care previne anemia, ficatul de vită este bogat în vitamina A, vitamine B și zinc. Din păcate, este și foarte bogat în colesterol.

Macronutrienți în ficatul de vită

O porție de 100g de ficat de vită fierte are 165 de calorii. Aceeași porție furnizează, de asemenea, 24,7 grame de proteine ​​complete. Cu doar 4,5 grame de grăsime totală, o porție de ficat de vită se poate încadra în aportul zilnic de grăsime.

Problema constă în conținutul său de colesterol. Această porție conține 337 miligrame de colesterol, care depășește o zi întreagă recomandată de colesterol. American Heart Association recomandă limitarea colesterolului la mai puțin de 300 de miligrame pe zi.

Vitamine în ficatul de vită

Ficatul de vită este bogat în vitamina A, ceea ce înseamnă că vă ajută să vă mențineți sănătoși ochii, pielea și sistemul imunitar. 85 g de ficat conțin 8,087 mcg de vitamina A. Aceeași porție furnizează mai mult de jumătate din cantitatea zilnică recomandată de folat și vitaminele B-6 și B-12.

Folatul este important în special pentru femei, deoarece previne defectele congenitale formate în primul trimestru de sarcină. Vitamina B-6 ajută la producerea serotoninei, care reglează starea de spirit și ciclul de somn, iar vitamina B-12 este esențială pentru nervi și celule roșii din sânge.

Minerale în ficatul de vită

Ficatul de vită este bine cunoscut ca o sursă de fier și pentru un motiv întemeiat. O porție de 85g furnizează 31% din doza zilnică recomandată pentru bărbați. Fierul din celulele roșii din sânge ajută la transportarea oxigenului pe tot corpul. Fără o cantitate suficientă, riscul de a dezvolta anemie cu deficit de fier crește.

Fierul are și alte roluri pe tot corpul, inclusiv susținerea metabolismului și a sistemului imunitar. Ficatul este o sursă bogată de zinc, o singură porție furnizând 56% pentru femei și 41% din doza zilnică recomandată pentru bărbați. Zincul este, de asemenea, esențial pentru un sistem imunitar sănătos și ajută la reglarea ADN-ului.

Rețete:
  1. Ficat de vită și ciuperci

INGREDIENTE:

  • 2 linguri ulei
  • 1 lingură unt
  • 4 bucăți de ceapă tăiată cubulețe
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți și curățați de coajă
  • 2 linguri pastă de roșii
  • 2 linguri boia dulce
  • 1 linguriță sare
  • 2 lingurițe de măghiran proaspăt tocat sau 1 linguriță uscată
  • 500 gr ficat de vită, tăiat în bucăți
  • 500 gr de ciuperci Champignon (sau alt sortiment, după preferintă), tăiate în bucăți
  • 1 cană bulion de vită cu sodiu redus
  • 2-3 lingurițe tarhon proaspăt tocat mărunt sau mărar pentru garnitură

INSTRUCȚIUNI:

Preîncălziți cuptorul la 180 ° C.

Pasul 1

Încălziți uleiul și untul într-o tigaie mare la foc mediu. Adăugați ceapa și usturoiul și gătiți, amestecând, până când ceapa se înmoaie și începe să se rumenească, 8 până la 10 minute. Se amestecă pasta de roșii, boiaua și măghiranul.

Pasul 2

Condimentați ficatul de vită cu 1/2 linguriță sare și piper din belșug, apoi adăugași-l peste ceapă. Adăugați apoi în oală și ciupercile și amestecați ușor pentru a le combina. Adăugați bulionul și acoperiți oala cu un capac etanș.

Pasul 3

Transferați vasul în cuptor și coaceți până când ficatul de vită este foarte fraged. Scoateți din cuptor, descoperiți și lăsați să stea, netulburat, timp de aproximativ 15 minute.

Pasul 4

Transferați ficatul de vită și ciupercile într-un castron cu o lingură cu fante. Puneți oala pe aragaz la foc mic. Gătiți până se îngroașă sosul. Se amestecă ficatul de vită, ciupercile și restul de 1/2 linguriță sare în sos și se încălzește, aproximativ 1 minut. Se servește presărat cu tarhon (sau mărar), dacă se dorește.

  1. Ficat prăjit

INGREDIENTE:

  • 500 gr ficat de vită,
  • 2 linguri ulei,
  • ½ linguriță sare,
  • ½ linguriță piper,
  • ¼ linguriță cimbru,
  • ¼ linguriță rozmarin,
  • ¼ linguriță busuioc,
  • ¼ linguriță tarhon
  • ¼ pudră de curry /chili

INSTRUCȚIUNI:

Un bucătar de casă priceput știe că cea mai bună abordare pentru a găti ficatul în cuptor depinde de tipul și vârsta ficatului. Ficatul de pasăre, de vițel și de la alte animale tinere sunt fragede, cu aromă ușoară; acestea se mențin la căldura uscată a coacerii. Cu toate acestea, carnea de vită și alte ficate adulte sunt mai dure, cu o aromă puternică.

Pasul 1

Preîncălziți cuptorul la 180 ° C timp de aproximativ 20 de minute. Puneți o foaie de aluminiu peste o tavă și ungeți-o cu puțin ulei de gătit.

Pasul 2

Spălați ficatul sub apă curentă rece și ștergeți-l cu prosoape de hârtie curate. Tăiați ficatul în felii, după cum preferați, cu un cuțit ascuțit. Deoarece ficatul trebuie gătit bine – 70°C – pentru a fi în siguranță, felierea acestuia în bucăți mai subțiri împiedică exteriorul să se gătească prea repede.

Pasul 3

Asezonați feliile de ficat cu multă sare și piper, precum și alte ierburi și condimente complementare. De exemplu, unele combinații de cimbru, rozmarin, busuioc și tarhon se potrivesc de minune sau pudră de curry /chili adaugă căldură.

Pasul 4

Puneți bucățile de ficat pe tava de copt cu spațiu între ele și puneți tava în mijlocul cuptorului. Coaceți-le timp de 20 până la 30 de minute, până când ating o temperatură internă de 70°C. Introduceți un termometru cu citire instantanee în centrul ficatului pentru a determina coacerea.

  1. Pate de ficat

INGREDIENTE:

  • 300g ficat crud de vițel – toaletat de membrane, vase sanguine mari si alte chestii fibroase
  • 300g ceapă albă
  • 50g unt gras 82% pentru sotat
  • ½ linguriță de sare marină grunjoasă
  • 2 lingurițe de piper
  • ½ linguriță nucsoara rasa
  • optional putin cimbru
  • 25ml alcool (cognac, armagnac, vermouth dry sau vin licoros)
  • 75g unt moale

INSTRUCȚIUNI:

Pasul 1

Tăiem ceapa solzișori si punem untul la topit. Când untul s-a topit, adăugăm ceapa și o lăsăm pentru aproximativ 5 minute (până când devine sticloasă).

Pasul 2

Se spală ficatul și se usucă foarte bine cu servețel de bucătărie, apoi se taie în fâșii aprox. de 1 cm și se pune peste ceapă. Se lasă la călit 10 minute, timp în care amestecăm ocazional să nu se ardă. După ce au trecut cele 10 minute, se lasă tigaia descoperită pentru a scădea saftul.

Pasul 3

Când este gata, oprim focul si condimentăm. (sare, piper, cimbru, nucșoară)

Pasul 4

După ce s-a răcit ficatul, îl măcinăm prin mașina de carne. Când este gata, adăugăm alcoolul și dăm la frigider pentru 2 ore.

Pentru un plus de Vitamina A îți recomandăm:

Vitamina A Lichidă (100% Naturală din β-caroten) – Produs Vegan – 30 ml

Vitamina A Lichidă de la partenerul nostru Grădina Sănătății Susține și Îmbunătățește Vederea având în același timp efecte benefice pentru Sănătatea Pielii și afecțiunile asociate cu aceasta.

Vezi mai multe detalii despre produs AICI.

Folosește codul nutricent10 pentru a beneficia de o reducere de 10% la comanda ta.

Citește și: „Vitamina A Activă – Top 10 Alimente Bogate„.