Durere în Gât: Simptome, Cauze și Tratament

De ce avem durerea în gât?

De cele mai multe ori, atunci când avem o durere în gât (este umflat, avem dificultăți la înghițire), avem o infecție care provoacă această durere. Sunt cazuri în care gâtul poate fi iritat și de la aerul uscat, poluarea putrnică sau fumul de tutun.

Cuprins:
5/5
5/5
5/5

Ce provoacă durerea în gât?

Cel mai frecvent motiv pentru care avem dureri în gât este din cauza unei răceli sau a unei gripe. Poate fi doar una dintre multele probleme secundare pe care le întâmpinăm. Simptomele răcelii tind să se dezvolte lent, dar o gripă tinde să lovească rapid.

Îți vom trimite un email periodic cu toate noutățile noastre.

Alte cauze ale durerii în gât pot include:

Poluare: Fumatul sau substanțele chimice din interiorul casei pot provoca dureri în gât. De asemenea, poluarea necorespunzătoare a aerului îl poate irita.

Folosirea excesivă a gâtului: țipătul sau vorbitul îndelungat poate încorda mușchii gâtului.

Alergii: la lucruri precum mucegai, praf, polen și păr de animale de companie (bucăți mici de piele vărsate de animale).

Streptococ: Durerea poate fi atât de puternică încât ne poate durea foarte mult atunci când înghițim. Este posibil să vedem, de asemenea, o acoperire albă sau galbenă sau pete pe amigdale (care sunt cele două aglomerări de țesut din spatele gâtului).

Amigdalita: Amigdalele inflamate pot, de asemenea, să ne afecteze gâtul și este posibil să provoace dificultăți la înghițire.

Mononucleoza: Un virus provoacă mononucleoza și se răspândește prin salivă. De aceea este adesea numită „boala sărutului”.

Alte simptome includ oboseală, febră, dureri de cap și umflarea amigdalelor, gâtului sau axilelor.

Simptomele durerii în gât

Pe lângă faptul că simțim gâtul uscat, avem parte și de mâncărime și durere, iar vocea poate suna scârțâită. Simptomele pot fi de la ușoare până la severe, în funcție de sursa problemei. Acestea ar putea include:

 • Dificultate la înghițire
 • Voce răgușită
 • Umflarea gâtului sau a maxilarului
 • Tuse
 • Amigdalele pot fi umflate sau roșii. Este posibil să avem și pete albe sau puroi pe ele.

Este posibil să avem și alte câteva simptome dincolo de durerea în gât. Acestea pot include:

 • Dureri musculare
 • Febră
 • Durere de cap
 • Greață sau vărsături
 • Curgerea nasul și strănut
 • Dureri de stomac
 • Disconfort

Nu există un remediu instantaneu pentru durerea în gât, dar există pași pe care îi putem urma pentru a o ameliora.

 1. Asigurați-vă că vă odihniți mult. Somnul este important în lupta organismului împotriva unei infecții. Dați o pauză și vocii dumneavoastră. Odihniți-vă gâtul dacă s-a iritat din cauza vorbirii prea lungi.
 2. Păstrați-vă gâtul umed: cu cât gâtul devine mai uscat, cu atât se simte mai rău. Beți multă apă sau mâncați o bomboană pentru a obține mai multă salivă. Poate doriți să sugeți și o pastilă care vă poate calma gâtul.
 3. Umiditate: Folosiți un umidificator în încăperile în care petreceți mult timp. Acest lucru ajută la menținerea aerului umed.
 4. Aer curat: Stați departe de fumul de țigară și alergeni.
 5. Gargară cu apă sărată: Combinați o jumătate de linguriță de sare de masă cu 150-200 ml de apă caldă. Faceți gargară și scuipați.
 6. Calmante: Urmați instrucțiunile dacă decideți să utilizați un analgezic – acetaminofen sau ibuprofen. Asigurați-vă că citiți instrucțiunile înainte de utilizare.
5/5
5/5
5/5

Tratament pentru durerea în gât

Majoritatea durerilor de gât sunt cauzate de viruși. Asta înseamnă că antibioticele, medicamentele folosite pentru a trata infecțiile bacteriene, nu vor ajuta copilul să se vindece mai repede.

Există o singură excepție: streptococ. Bacteriile cauzează această afecțiune, așa că antibioticele vor ajuta. Dacă credeți că copilul dumneavoastră poate avea streptococ, ar trebui să consultați un medic pentru a afla.

Dacă durerea în gât provine de la un virus al răcelii, va trebui să-și urmeze cursul.

Încercați aceste remedii casnice care vă vor ajuta să vă simțiți mai bine:

 • Asigurați-vă că vă odihniți mult și beți multe lichide;
 • Utilizați un umidificator;
 • Inspirați aburi.

Puneți apă fierbinte într-o chiuvetă având grijă să evitați arsurile cu abur. Puneți un prosop peste cap pentru a prinde aburul și aplecați-vă peste chiuvetă în timp ce apa curge. Respirați profund pe gură și nas timp de 5-10 minute. Repetați de câteva ori pe zi.

 • Gargară cu apă sărată caldă;
 • Pastile pentru gât sau bomboane tari.

Când să apelați la un medic?

Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți o durere severă în gât care nu trece după câteva zile. Adulții ar trebui să caute îngrijire atunci când au febră care rămâne la 39°C sau mai mare sau o temperatură de 38°C care durează mai mult de 3 zile.

Alte motive:

 1. Glande umflate
 2. Dificultate la înghițire, la respirație sau la deschiderea gurii
 3. Saliva
 4. Sânge în spută, un lichid gros care iese din plămâni când ești bolnav
 5. Dureri articulare
 6. Dureri de urechi
 7. Durerea în gât continuă să revină
 8. Nod în gât

Cele mai bune uleiuri esențiale pentru răceală și gripă

Cu toți virușii și bolile care circulă în această iarnă, nu este de mirare că oamenii caută cele mai bune uleiuri esențiale pentru răceli, gripă, piele uscată și dureri în gât. Lunile mai răcoroase aduc un set unic de provocări pentru sănătate.

Când se instalează această perioadă a anului, este bine să folosim uleiurile esențiale ca parte a primei linii de apărare. Nu toate uleiurile sunt sigure pentru a fi ingerate sau aplicate pe piele.

1. Uleiuri esențiale pentru răceli

 • Uleiul de cimbru: poate fi cel mai cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene, dar are și un puternic efect antiviral. De fapt, calitățile sale de ucidere a germenilor sunt atât de eficiente, încât veți găsi ulei de cimbru ca ingredient activ în multe produse ecologice de curățare.
 • Uleiul de ghimbir: pentru încălzire este, de asemenea, util în timpul sezonului rece, datorită proprietăților sale de curățare a mucusului.

2. Uleiuri esențiale pentru gripă

 • Uleiul de cuișoare: este un antibacterian, antiviral, antifungic, antihelmintic, antiinflamator, etc. Acesta este utilizat pentru: problemele respiratorii – cum ar fi raceala, sinuzita, bronsita, astmul si tuberculoza, datorita actiunii dezinfectante, etc.
 • Uleiul de oregano: conține substanțe care inhibă dezvoltarea bacteriilor. Există studii care arată că uleiul volatil de oregano are efecte similare tinidazol-ului, un medicament prescris adesea pentru a trata giardia (un parazit care colonizează și se reproduce în intestinul subțire). Rezultatele au aratat că oregano este mai eficient împotriva giardiei decât medicamentul prescris.

Indicații și efecte ale uleiului de oregano: bronșite medii însoțite de tuse ocazională, pentru a restabili fluxul pulmonar, antiseptic pulmonar, mucolitic și expectorant, ajută la eliminarea impurităților branhiale.

3. Uleiuri esențiale pentru piele uscată

 • Uleiul de lavandă: este antiinflamator, antioxidant și extrem de liniștitor, așa că îți va calma pielea destul de repede. Pentru utilizare, amestecați câteva picături din acesta într-un ulei purtător sau într-o cremă pe care o aveți deja în dulap și lăsați-l să acționeze.
 • Uleiul de mușețel: Mușețelul are un conținut ridicat de sesquiterpene, ceea ce înseamnă că este antiinflamator, moderat antimicrobian și minunat de liniștitor. Mușețelul este bine cunoscut pentru proprietățile sale calmante, iar uleiul esențial face același lucru și pentru piele.

4. Uleiuri esențiale pentru durerea în gât

 • Uleiul de eucalipt: Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de eucalipt se datorează abilității acestuia de a stimula imunitatea, de a furniza protecție antioxidantă și a îmbunătăți circulația respiratorie.
 • Uleiul de mentă: se folosește frecvent ca tratament pentru răcelile comune, tuse, infecții ale sinusurilor, infecții respiratorii și inflamații ale gurii și gâtului. Uleiul esențial de mentă conține mentol, care conferă o senzație de calmare și răcorire în corp.

Studiile arată că proprietățile antioxidante, antimicrobiene și decongestionante ale uleiului esențial de mentă pot ameliora durerile în gât. Mentolul calmează gâtul iritat, subțiază mucusul și reduce tusea.