De ce este Colagenul Supranumit Secretul Frumusetii?

Colagenul reprezinta 30 – 40% din proteinele corpului uman. Pe masura ce imbatranim, productia naturala de colagen scade, din cauza procesului natural de imbatranire, a dietei slabe si a stresului cronic.

Desi nu putem preveni pierderea naturala a colagenului, putem reduce sau elimina cauzele externe ale pierderii de colagen. Pentru a a face asta putem adauga proteine in dieta zilnica sub forma de supliment. Un supliment de colagen contine beneficii pentru piele, unghii, oase si muschi.

5/5
5/5
5/5
Cuprins:

Ce este Colagenul?

Colagenul este cea mai abundenta proteina din corpul uman. Se gaseste in oase, piele, muschi, vase de sange, mucoase intestinale si tendoane. Ne tine literalmente intreg corpul impreuna. Fara colagen nu am putea sa stam, sa mergem sau sa ne miscam deloc.

Mai multi aminoacizi diferiti se reunesc pentru a produce colagen, dar cei care contribuie cu cel mai mare procent sunt: proline, glicina, glutamina, arginina. Vezi Studiul Aici!

Cele mai multe suplimente comerciale de colagen provin din patru surse majore: vaca (bovina), peste (marin), pui si porc. Mai exact, colagenul este fabricat din pieile si tesutul conjunctiv al animalelor. In timpul procesarii normale a carnii, aceste parti sunt pur si simplu aruncate. Dar producatorii de suplimente au intervenit si le-au transformat intr-un supliment valoros.

Îți vom trimite un email periodic cu toate noutățile noastre.

Ce afecteaza Colagenul?

Corpul nostru isi produce propriul colagen, dar pe masura ce imbatranim, productia naturala scade incet. Colagenul poate fi, de asemenea, deteriorat in alte moduri, inclusiv: expunerea la razele UV ale soarelui, fumat, un aport ridicat de zahar, boala autoimuna.

Atunci cand colagenul scade, elasticitatea si integritatea structurala a pielii se diminueaza. Ca urmare, ridurile incep sa se formeze. Deoarece colagenul este o componenta atat de mare a cartilajului, scaderea productiei poate duce, de asemenea, la articulatii slabite.

Suplimente cu Colagen

Colagenul pe care organismul il produce in mod natural este clasificat ca fiind colagen endogen, ceea ce inseamna ca provine din interior. Colagenul este, de asemenea, disponibil in suplimente pe care le puteti lua sub forma de pulbere sau pilule. Acest tip de colagen suplimentar este clasificat ca si colagen exogen.

Colagenul exogen apare adesea intr-o forma numita peptide de colagen (denumite si colagen hidrolizat). Acestea sunt o forma de colagen care a fost descompusa printr-un proces numit hidrolizare. Hidroliza este un termen elegant care inseamna „a se desparti prin adaugarea de apa”.

Cand colagenul este hidrolizat, acesta se descompune in molecule mai mici, care sunt mai usor absorbite de corpul nostru. Peptidele de colagen sunt solubile in apa, deci se dizolva complet atat in lichid cald, cat si in lichid rece si sunt lipsite de gust (cu exceptia cazului in care alegeti un soi aromat). Puteti sa le amestecati in apa sau sa le amestecati in smoothie-urile dvs. proteice fara a afecta gustul sau textura.

colagen articulatii

Beneficiile Colagenului

Beneficiile Colagenului pentru Piele

Dupa varsta de 20 de ani, pierdem colagen la o rata de aproximativ 1% pe an. In consecinta, pielea noastra poate deveni mai uscata si mai putin elastica, ceea ce duce la riduri si la alte semne de imbatranire. Suplimentele de colagen pot combate aceste semne ale imbatranirii prin imbunatatirea elasticitatii pielii, hidratarea pielii si imbunatatirea texturii pielii.

Cercetatorii au testat efectele suplimentelor de colagen asupra imbatranirii pielii, oferind participantilor suplimente orale de colagen timp de opt saptamani. Rezultatele studiului, care a fost publicat in Journal of Cosmetic Dermatology in 2015, a aratat ca suplimentarea cu colagen a imbunatatit atat densitatea pielii, cat si hidratarea. Mai mult decat atat, rezultatele nu s-au oprit cand s-a facut suplimentarea. Participantii au experimentat efecte pozitive persistente asupra pielii lor timp de 12 saptamani dupa oprirea suplimentului de colagen.

5/5
5/5
5/5

Beneficiile Colagenului pentru Par

Colagenul reprezinta un procent mare dintr-o structura numita matrice extracelulara din foliculii de par. De aceea, colagenul suplimentar are beneficii pentru par. In studiile pe animale, lipsa unor cantitati adecvate de colagen in matricea extracelulara este asociata cu lipsa cresterii parului si intarzieri in ciclul normal al parului.

Intr-un studiu publicat in The Journal of Investigative Dermatology in 2015, cercetatorii au raportat ca suplimentarea cu colagen poate ajuta la recresterea parului si inversarea caderii parului. Vezi Studiul Aici!

Beneficiile Colagenului pentru Unghii

Exista numeroase beneficii ale colagenului pentru unghii. Proteina poate ajuta unghiile sa fie mai puternice si mai putin predispuse la rupere si poate chiar sa le ajute sa creasca mai mult si mai repede.

Intr-un studiu, publicat in Journal of Cosmetic Dermatology in 2017, participantii au primit un supliment de colagen in fiecare zi timp de 24 de saptamani. Cercetatorii au raportat ca suplimentele de colagen au contribuit la promovarea cresterii unghiilor cu 12% si au scazut frecventa unghiilor rupte cu 42%.

Chiar si la patru saptamani dupa oprirea suplimentelor de colagen, 88% dintre participanti au observat in continuare o imbunatatire a aspectului si a rezistentei.

Alte beneficii ale colagenului

Pe langa faptul ca ne ajuta parul sa creasca, ne imbunatateste textura si aspectul pielii si promoveaza unghiile sanatoase, exista si alte beneficii ale suplimentelor de colagen care se extind dincolo de frumusete. Colagenul poate sa reduca durerile articulare, sa imbunatateasca compozitia corpului (reduce grasimea si creste masa musculara slaba) si sa imbunatateasca aspectul celulitei.