Ce este Colagenul Bovin? – Beneficii, Tipuri și Utilizări

Colagenul este o proteină abundentă în corpul dumneavoastră și se găsește la fel la numeroase animale.

Acesta servește ca unul dintre principalele elemente de bază ale pielii, oaselor, tendoanelor, ligamentelor, mușchilor și vaselor de sânge.

În special, această proteină este, de asemenea, răspândită ca supliment și aditiv alimentar. Mai mult, câștigă popularitate în industria cosmetică ca un remediu potențial pentru a reduce efectele îmbătrânirii pielii.

Colagenul bovin este o formă a acestei proteine ​​derivată în principal din vaci.

Este asociat cu mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv ameliorarea artritei, îmbunătățirea sănătății pielii și prevenirea pierderii osoase.

Ce este colagenul bovin?

Colagenul este produs în mod natural de corpul dumneavoastră, dar îl puteți obține și din alimente și suplimente.

Majoritatea suplimentelor provin dintr-o varietate de surse de animale și plante, dintre care cele mai frecvente sunt bovine, porci și specii marine precum pești, meduze și bureți. Sursele mai puțin frecvente includ drojdie și bacterii modificate genetic.

Speciile bovine includ iac, antilopă, bizon, bivol de apă și vaci – dar colagenul bovin provine în principal de la vaci.

Pentru a îl face, oasele de vacă sau alte subproduse ale vitelor sunt fierte în apă. După extragerea colagenului, acesta se usucă și se pudrează pentru a forma un supliment.

Colagen bovin vs. colagen marin

Există peste 20 de tipuri de colagen în corpul tău, fiecare având un rol specific. Principalele tipuri sunt colagenul I, II, III și IV.

Suplimentele de colagen oferă diferite tipuri în funcție de sursa lor.

S-a constatat că colagenul bovin crește tipurile de colagen I și III, în timp ce colagenul marin crește tipurile I și II.

Colagenul din pielea dvs. este alcătuit în principal din colagen de tip I și III, ceea ce înseamnă că colagenul bovin poate fi util în special pentru reducerea ridurilor, promovarea elasticității și creșterea umidității pielii.

Între timp, colagenul marin poate îmbunătăți cartilajul și sănătatea pielii. Mai mult, unele studii sugerează că prezintă un risc mai scăzut de transmitere a bolilor, are mai puține efecte inflamatorii și se mândrește cu o rată de absorbție mai mare decât colagenul bovin.

Colagenul marin este încă relativ nou. Cu toate acestea, cercetările au arătat beneficii promițătoare pentru sănătate pentru regenerarea țesuturilor osoase, efectele antirid, protecția împotriva radiațiilor UV și vindecarea rănilor.

Alți factori care afectează producția de colagen.

Persoanele care fumează, mănâncă o mulțime de carbohidrați dulci sau rafinați sau sunt expuse la soare în exces sunt, de asemenea, expuse riscului de producție scăzută de colagen.

Ca atare, suplimentele de colagen bovin pot ajuta la contracararea efectelor nivelurilor mai scăzute de colagen. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări umane cu privire la toate aceste beneficii potențiale.

Colagenul bovin are multe beneficii pentru sănătate

Pe măsură ce îmbătrânești, producția de colagen din corpul tău scade în mod natural și poate cauza numeroase probleme de sănătate, inclusiv probleme ale oaselor, articulațiilor și pielii.

Îți recomandăm:

Colagen Lichid Hidrolizat 10000mg + Acid Hialuronic 50mg + Biotina 5000mcg + Cupru + Siliciu + Vitamina C, B5, B6, B12

Colagenul Lichid de la partenerul nostru Grădina Sănătății Conține și Acid Hialuronic 50mg + Biotina 5000mg + Cupru, Siliciu și Vitamine – Fabricat in Suedia, Original cu Aroma și Culoare 100% Naturală.

Vezi mai multe detalii despre produs AICI.

Folosește codul nutricent10 pentru a beneficia de o reducere de 10% la comanda ta.

1. Poate ajuta la ameliorarea simptomelor osteoartritei

Colagenul bovin poate ameliora simptomele osteoartritei, un tip comun de artrită cauzat de dezintegrarea cartilajului protector la capetele oaselor. Poate duce la durere și rigiditate la mâini, genunchi și șolduri, printre alte părți ale corpului.

Într-un studiu cu eprubete efectuat pe celule de șoarece, colagenul bovin a crescut formarea și mineralizarea osoasă, ceea ce poate ajuta osteoartrita.

Mai mult, într-un studiu de 13 săptămâni efectuat pe 30 de persoane cu osteoartrita care le afectează genunchii, cei cărora li s-au administrat 5 grame de colagen bovin de două ori pe zi au prezentat îmbunătățiri ale simptomelor.

  1. Poate scădea semnele vizibile ale îmbătrânirii

Colagenul bovin poate îmbunătăți simptomele îmbătrânirii pielii prin creșterea calității și cantității de colagen al pielii.

În timp ce un studiu de 8 săptămâni efectuat la șoareci mai în vârstă a indicat faptul că suplimentele de colagen bovin nu ameliorează umiditatea pielii, ele au îmbunătățit semnificativ elasticitatea pielii, conținutul de colagen, fibrele de colagen și activitatea antioxidantă.

  1. Poate preveni pierderea osoasă

De asemenea, s-a demonstrat că acesta previne pierderea osoasă în mai multe studii pe animale.

Ca atare, poate ajuta la combaterea osteoporozei, o afecțiune în care densitatea osoasă scade. Persoanele cu osteoporoză prezintă un risc mai mare de fracturi.

Într-un studiu de 12 săptămâni, șobolanii cărora li s-a administrat un supliment oral care conțin colagen bovin și citrat de calciu au prezentat pierderi osoase semnificativ reduse.

Tipuri de colagen bovin

Cele două tipuri principale de suplimente de colagen bovin sunt gelatina și colagenul hidrolizat, care diferă în primul rând prin modul în care sunt utilizate.

  • Gelatina este colagen gătit. De obicei vine sub formă de pulbere și este utilizat în mare măsură în deserturi, deoarece provoacă gelificarea lichidelor. Este posibil să consumați deja colagen bovin dacă mâncați jeleu, sos, cremă sau alte alimente care conțin acest aditiv.
  • Pe de altă parte, colagenul hidrolizat este colagenul care a fost descompus în proteine ​​mai mici, care sunt mai ușor de absorbit de corpul dumneavoastră. Este foarte convenabil și poate fi adăugat cu ușurință la orice lichid fierbinte sau rece, cum ar fi cafeaua.

Colagenul hidrolizat poate fi găsit sub diferite forme, inclusiv pulberi, tablete și capsule.

Dacă doriți să utilizați colagen în rutina dvs. de înfrumusețare, mai multe creme faciale și corporale includ această proteină în formulele lor datorită beneficiilor sale potențiale pentru pielea dumneavoastră.

Cum se utilizează colagenul bovin?

Deși nu a fost stabilită o recomandare de dozare pentru colagenul bovin, acesta a fost recunoscut ca fiind sigur de către Food and Drug Administration (FDA).

Unii oameni iau colagenul hidrolizat ca o pastilă, în timp ce alții amestecă forma sa de pulbere în diverse băuturi, cum ar fi cafea, suc de portocale sau piureuri. Poate fi, de asemenea, adăugat la produse de patiserie și dulciuri, cum ar fi clătite, budincă, iaurt, brioșe, prăjituri și brownies.

Gelatina trebuie rezervată pentru îngroșarea lichidelor sau prepararea cremelor și a gumelor.

Îți recomandăm:

Colagen Lichid Hidrolizat 10000mg + Acid Hialuronic 50mg + Biotina 5000mcg + Cupru + Siliciu + Vitamina C, B5, B6, B12

Colagenul Lichid de la partenerul nostru Grădina Sănătății Conține și Acid Hialuronic 50mg + Biotina 5000mg + Cupru, Siliciu și Vitamine – Fabricat in Suedia, Original cu Aroma și Culoare 100% Naturală.

Vezi mai multe detalii despre produs AICI.

Folosește codul nutricent10 pentru a beneficia de o reducere de 10% la comanda ta.

Citește și: „Pudra De Colagen – Beneficii, Riscuri și Doză Zilnică„.