Ce sunt Varicele? – Cauze, Simptome, Tratament
Ce sunt varicele?

Varicele, cunoscute și sub numele de varicozități, apar atunci când venele se măresc, se dilată și se umplu excesiv de sânge. Varicele apar de obicei umflate și ridicate și au o culoare albastru-violet sau roșu. Ele sunt adesea dureroase.

Afecțiunea este foarte frecventă, în special la femei. Aproximativ 25% din toți adulții au varice. În majoritatea cazurilor, varicele apar pe picioarele inferioare.

Cauze

Varicele apar atunci când venele nu funcționează corect. Venele au supape unidirecționale care împiedică sângele să curgă înapoi. Când aceste valve nu reușesc, sângele începe să se colecteze în vene, mai degrabă decât să continue spre inima ta.

Venele se măresc apoi. Varicele afectează adesea picioarele. Venele de acolo sunt cele mai îndepărtate de inima ta, iar gravitația face ca sângele să curgă mai greu.

Cauzele venelor varicoase includ:

 • Ereditare (transmisă de la un părinte la un copil prin gene)
 • Ocupații care implică statul în picioare pentru mult timp, cum ar fi: asistent medical, coafez, profesor și lucrător în fabrică
 • Obezitatea
 • Influențe hormonale în timpul sarcinii, pubertății și menopauzei
 • Utilizarea pilulelor contraceptive
 • Înlocuirea hormonală postmenopauză
 • Condiții care determină o presiune crescută în abdomen, inclusiv tumori, constipație și articole de îmbrăcăminte purtate extern, cum ar fi brâurile.

Alte cauze raportate includ traumatisme sau leziuni ale pielii, intervenții chirurgicale anterioare în venă și expunerea la raze ultraviolete.

Simptome

Mulți pacienți cu vene varicoase se plâng de durere, descrisă ca niște crampe la nivelul picioarelor. Alte simptome frecvente includ oboseală, neliniște, arsură, palpitări, furnicături sau greutate la nivelul picioarelor. Durerea cauzată de varice este de obicei ameliorată prin ridicarea picioarelor sau purtarea ciorapilor de sprijin.

La femei, simptomele pot fi mai grave în anumite părți ale ciclului menstrual sau în timpul sarcinii. De asemenea, pacienții pot dezvolta umflături, ulcere (răni mari) și o creștere a pigmentării sau întunecării culorii pielii lor, în special în regiunea gleznei. Ocazional, varicele pot forma un cheag de sânge dureros cu inflamația venei numită tromboflebită.

Diagnosticarea varicelor

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă examineze picioarele și venele vizibile în timp ce stați jos sau stați în picioare pentru a diagnostica varicele. Vă poate întreba despre orice durere sau simptome pe care le aveți.

Este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să efectueze o ecografie pentru a vă verifica fluxul sanguin. Acesta este un test neinvaziv care utilizează unde sonore de înaltă frecvență. Permite medicului dumneavoastră să vadă cum curge sângele în vene.

În funcție de locație, se poate face o venogramă pentru a vă evalua în continuare venele. În timpul acestui test, medicul dumneavoastră vă injectează un colorant special în picioare și face raze X din zonă. Vopseaua apare pe raze X, oferindu-i medicului o imagine mai bună asupra fluxului de sânge.

Testele, cum ar fi ultrasunetele sau venogramele, vă asigură că o altă tulburare, cum ar fi un cheag de sânge sau un blocaj, nu provoacă durere și umflături în picioare.

Opțiuni de tratament pentru varice
 1. Purtarea ciorapilor de sprijin. Abordarea cea mai conservatoare este pur și simplu purtarea unui ciorap de susținere adecvat, mai ales atunci când venele provoacă simptome dureroase sau incomode. Acești ciorapi pot fi cumpărați în general la orice magazin de articole chirurgicale și la unele farmacii. Acestea vin în stiluri sub genunchi, deasupra genunchiului și chiloți.
 2. Modificări ale stilului de viață. O igienă bună a pielii, pierderea în greutate (dacă este necesar) și mersul pe jos pot ajuta la tratarea varicelor. Consumul unei diete cu conținut scăzut de sare ajută la reducerea retenției de apă și a umflăturilor.
 3. Scleroterapia. Această procedură, care a fost disponibilă din anii 1930, utilizează o soluție salină foarte concentrată (sare) sau un detergent special făcut, care este injectat direct în venă, determinând dispariția treptată a venei în trei până la șase săptămâni. Procedura este simplă, relativ ieftină și poate fi efectuată în ambulatoriu.
 4. Tratament laser endovenos. O mică fibră laser este introdusă în venă, astfel încât impulsurile de lumină laser pot fi livrate în venă, ceea ce face ca vena să se prăbușească. Procedura se face ca ambulatoriu sub anestezie locală.
 5. Ocluzia prin radiofrecvență. În timpul acestei proceduri, un cateter mic este introdus în venă pentru a furniza energie de radiofrecvență pe peretele venei, provocând încălzirea, colapsul și închiderea sigiliului. Procedura se face în general în ambulatoriu sau în cabinet și se poate face sub anestezie locală.
 6. Interventie chirurgicala. Tehnicile chirurgicale pentru tratarea varicelor includ ligarea (legarea unei vene) și decuparea (îndepărtarea unui segment lung de venă), flebectomia ambulatorie, care permite îndepărtarea venelor mari de suprafață prin incizii foarte mici, care nu necesită cusături și chirurgie endoscopică a venelor.

   Chirurgia poate fi efectuată folosind anestezie locală, spinală sau generală. Majoritatea pacienților se întorc acasă în aceeași zi cu procedura. Chirurgia este utilizată în general pentru tratarea varicelor mari. Operația endoscopică a venelor folosește un aparat de fotografiat mic pentru a vedea interiorul și a elimina venele.

 1. Lasere și lumină intensă pulsată. Aceste dispozitive folosesc energia termică pentru a deteriora selectiv sau a distruge venele anormale. Un avantaj al acestor tratamente este că nu sunt necesare ace sau soluții de sclerozare; cu toate acestea, pot exista unele disconforturi minore. Efectele secundare apar, inclusiv decolorarea sau colorarea și formarea de blistere.

Nu toți pacienții au nevoie de tratament pentru varice. Mulți oameni nu au dureri sau alte simptome. Pentru aceste persoane, nu este necesar niciun tratament, cu excepția cazului în care doresc eliminarea venelor din motive cosmetice.

Îți recomandăm:

Circuven Plus pentru Circulația Sangvină, Picioare Obosite și Sănătate Vasculară – 20 Fiole

Circuven Plus de la partenerul nostru Grădina Sănătății acționează complementar pentru Îmbunătățirea Circulației, Protejarea Vaselor Sangvine, Ameliorarea Simptomelor Varicelor, dar și pentru Picioare Obosite.

Vezi mai multe detalii despre produs AICI.

Folosește codul nutricent10 pentru a beneficia de o reducere de 10% la comanda ta.

Citește și: „5 Sfaturi Pentru Prevenirea Agravării Varicelor„.