Ce este Imunitatea Turmei? Poate Preveni Virusul COVID-19?
Ce este imunitatea turmei?

Probabil ați auzit termenul „imunitatea turmei” folosit în legătură cu focarul de boală coronavirus.

Unii lideri – de exemplu, Boris Johnson, primul ministru al Regatului Unit – au sugerat că ar putea fi o modalitate bună de a opri sau de a controla răspândirea noului coronavirus, care provoacă COVID-19. Imunitatea turmei se mai numește imunitate comunitară și protecția turmei sau a grupului.

Imunitatea turmei se întâmplă atunci când atât de mulți oameni dintr-o comunitate devin imuni la o boală infecțioasă, încât împiedică răspândirea bolii.

Acest lucru se poate întâmpla în două moduri:

 • Mulți oameni contractă boala și în timp formează un răspuns imun la aceasta (imunitate naturală).
 • Mulți oameni sunt vaccinați împotriva bolii pentru a obține imunitatea.

Imunitatea turmei poate acționa împotriva răspândirii unor boli. Există mai multe motive pentru care funcționează adesea.

Există, de asemenea, multe motive pentru care imunitatea efectivului nu va funcționa încă pentru a opri sau a încetini răspândirea SARS-CoV-2 sau COVID-19, boala cauzată de o infecție a noului coronavirus.

Cum functioneaza?

Când un procent mare din populație devine imun la o boală, răspândirea bolii respective încetinește sau se oprește.

Multe infecții virale și bacteriene se răspândesc de la persoană la persoană. Acest lanț este rupt atunci când majoritatea oamenilor nu primesc sau transmit infecția.

Acest lucru ajută la protejarea persoanelor care nu sunt vaccinate sau care au un sistem imunitar cu funcționare scăzută și pot dezvolta o infecție mai ușor, cum ar fi:

 • vârstnicii
 • copii
 • copii mici
 • femeile însărcinate
 • persoanele cu sistem imunitar slăbit
 • persoanele cu anumite condiții de sănătate
Îți recomandăm:

Inmupec Defens pentru Imunitate și Recuperare Rapidă în Perioadele de Gripă și Răceală – Produs Vegan – 20 Fiole

Inmupec Defens de la partenerul nostru Grădina Sănătății contribuie la Scurtarea Duratei de Manifestare a Răcelii și Gripei, precum și la Funcționarea Normală a Sistemului Imunitar și a Metabolismului Energetic.

Vezi mai multe detalii despre produs AICI.

Folosește codul nutricent10 pentru a beneficia de o reducere de 10% la comanda ta.

Statistici privind imunitatea turmei

Pentru unele boli, imunitatea efectivului poate intra în vigoare atunci când 40% dintre persoanele dintr-o populație devin imune la boală, cum ar fi prin vaccinare. Dar, în majoritatea cazurilor, 80-95% din populație trebuie să fie imună la boală pentru a opri răspândirea acesteia.

De exemplu, 19 din 20 de persoane trebuie să fie vaccinate împotriva rujeolei pentru ca imunitatea efectivului să intre în vigoare și să oprească boala. Acest lucru înseamnă că, dacă un copil primește rujeolă, toți ceilalți din această populație din jurul lor vor fi cel mai probabil vaccinați, au format deja anticorpi și vor fi imuni la boală pentru a preveni răspândirea acesteia.

Scopul imunității turmei este de a împiedica pe alții să prindă sau să răspândească o boală infecțioasă precum rujeola.

Cu toate acestea, dacă există mai multe persoane nevaccinate în jurul copilului cu rujeolă, boala s-ar putea răspândi mai ușor, deoarece nu există imunitate de efectiv.

Pentru a vizualiza acest lucru, imaginați-vă pe cineva fără imunitate ca pe un punct roșu înconjurat de puncte imune galbene. Dacă punctul roșu nu se poate conecta la niciun alt punct roșu, există imunitate de turmă.

Procentul de persoane care trebuie să aibă imunitate pentru a încetini sau a opri în condiții de siguranță o boală infecțioasă se numește „pragul de imunitate al turmei”.

Imunitate naturală

Imunitatea naturală apare atunci când devii imun la o anumită boală după ce o contracti. Acest lucru determină sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva germenilor care provoacă infecția în interiorul vostru. Anticorpii sunt ca niște bodyguarzi speciali care recunosc doar anumiți germeni.

Dacă îl contractați din nou, anticorpii care s-au ocupat de germeni înainte îl pot ataca înainte să se răspândească și să vă îmbolnăvească. De exemplu, dacă ai avut varicela în copilărie, cel mai probabil nu o vei mai primi, chiar dacă ești în preajma cuiva.

Imunitatea naturală poate ajuta la crearea imunității turmei, dar nu funcționează la fel de bine ca vaccinările. Există mai multe motive pentru aceasta:

 • Toată lumea ar trebui să contracteze boala o dată pentru a deveni imun.
 • Contractarea unei boli poate avea riscuri pentru sănătate, uneori grave.
 • Este posibil să nu știți dacă ați contractat boala sau dacă sunteți imun la aceasta.
Imunitatea efectivului funcționează?

Imunitatea efectivă funcționează pentru unele boli. Oamenii din Norvegia au dezvoltat cu succes imunitatea cel puțin parțială a efectivului la virusul H1N1 (gripa porcină) prin vaccinări și imunitate naturală.

În mod similar, în Norvegia, se preconiza că gripa va cauza mai puține decese în 2010 și 2011, deoarece mai multă populație era imună la aceasta.

Imunitatea efectivului poate ajuta la oprirea răspândirii bolilor, cum ar fi gripa porcină și alte pandemii într-o țară întreagă. Dar se poate schimba fără să știe nimeni. De asemenea, nu garantează întotdeauna protecția împotriva oricărei boli.

Pentru majoritatea oamenilor sănătoși, imunitatea efectivului nu este o alternativă bună la vaccinare.

Nu orice boală care are un vaccin poate fi oprită de imunitatea turmei. De exemplu, puteți contracta tetanosul de la bacteriile din mediul dvs. Nu o contractați de la altcineva, deci imunitatea efectivului nu funcționează pentru această infecție. Administrarea vaccinului este singura protecție.

Puteți contribui la construirea imunității efectivului la anumite boli din comunitatea dvs., asigurându-vă că dvs. și familia dvs. aveți vaccinări actualizate. Imunitatea efectivului nu poate proteja întotdeauna fiecare individ din comunitate, dar ar putea ajuta la prevenirea bolii răspândite.

Îți recomandăm:

Inmupec Defens pentru Imunitate și Recuperare Rapidă în Perioadele de Gripă și Răceală – Produs Vegan – 20 Fiole

Inmupec Defens de la partenerul nostru Grădina Sănătății contribuie la Scurtarea Duratei de Manifestare a Răcelii și Gripei, precum și la Funcționarea Normală a Sistemului Imunitar și a Metabolismului Energetic.

Vezi mai multe detalii despre produs AICI.

Folosește codul nutricent10 pentru a beneficia de o reducere de 10% la comanda ta.

Citește și: „8 Moduri De A Stimula Sistemul Imunitar Al Copilului„.