Ashwagandha – Beneficii pentru creier, tiroidă, mușchi și altele

Ashwagandha este o plantă adaptogenă care este populară în medicina ayurvedică și tradițională. A fost folosită de mai bine de 2.500 de ani și a fost cercetată pe larg (folosit în peste 200 de studii) pentru potențialele sale proprietăți de modulare a tiroidei, neuroprotectoare, anti-anxietate și antiinflamatorii.

În India, este cunoscută ca „puterea armăsarului”, deoarece a fost folosită în mod tradițional pentru a întări sistemul imunitar după boală. De asemenea, este denumită „ginseng indian” datorită capacității sale de a vă îmbunătăți rezistența și de a funcționa ca un calmant natural al stresului.

Ca toate plantele adaptogene, ajută organismul să mențină homeostazia, chiar și în momentele de stres emoțional sau fizic. În medicina ayurvedică, este caracterizat drept „rasayana”, ceea ce înseamnă că este folosit pentru a susține sănătatea fizică și mentală, pentru a apăra organismul împotriva bolilor și a factorilor de mediu dăunători și pentru a încetini procesul de îmbătrânire.

4.5/5
5/5
5/5
Cuprins:

Oamenii folosesc ashwagandha pentru afecțiuni de sănătate, inclusiv pentru anemie. Este bogat în fier și s-a dovedit că ajută la creșterea nivelului de hemoglobină.

Îți vom trimite un email periodic cu toate noutățile noastre.

Ashwagandha Valori nutriționale

Cercetările publicate în International Journal of Home Science indică faptul că 1.000 de mg de pulbere de rădăcină de ashwagandha deshidratată conțin următoarele:

 • 2,5 calorii
 • 0,05 g de carbohidrați
 • 0,04 g de proteine
 • 0,032 g de fibre
 • 0,03 mg de fier
 • 0,02 mg de calciu
 • 0,08 microg caroten
 • 0,06 mg de vitamina C

De asemenea, conține alcaloizi, aminoacizi (inclusiv triptofan), neurotransmițători, steroli, taninuri, lignani și triterpene. Acești compuși valoroși permit activitățile farmacologice ale plantei și sunt responsabili pentru numeroasele beneficii ashwagandha.

Beneficiile Ashwagandha

Ashwagandha beneficii

Iată câteva dintre beneficiile de top ale ashwagandha care sunt susținute de cercetare:

 1. Îmbunătățește funcția tiroidiană subactivă

Plantele adaptogene ajută persoanele care au probleme cu tiroida. S-a demonstrat că Ashwagandha susține o tiroidă leneșă pentru persoanele diagnosticate cu boala Hashimoto sau tiroida subactivă.

Ashwagandha poate fi remediul pentru milioanele de oameni care se luptă cu probleme de tiroidă. De asemenea, beneficiile plantei ajută și la pierderea în greutate, deoarece problemele de tiroidă pot duce la fluctuații de greutate.

Într-un studiu din 2017 publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine, au fost evaluate beneficiile ashwagandha pentru a ajuta pacienții cu hipotiroidism subclinic.

Cei 50 de participanți au fost diagnosticați cu tulburare tiroidiană, dar nu au prezentat simptome evidente de deficiență tiroidiană.

Pe parcursul unei perioade de opt săptămâni, grupul de tratament a primit zilnic 600 de mg de extract de rădăcină de ashwagandha, iar grupul de control a primit amidon ca placebo. Cercetătorii au descoperit că extractul a îmbunătățit semnificativ nivelul seric al hormonului de stimulare a tiroidei (TSH) și al tiroxinei (T4), comparativ cu placebo.

S-a ajuns la concluzia că planta poate fi benefică pentru normalizarea nivelurilor tiroidiene la pacienții cu hipotiroidism.

 1. Ajută la ameliorarea oboselii suprarenale

Cercetările arată că ashwagandha poate fi utilă în susținerea funcției suprarenaleSuprarenalele sunt glande endocrine care sunt responsabile pentru eliberarea hormonilor, în special cortizol și adrenalină, ca răspuns la stres.

Dacă glandele suprarenale sunt suprasolicitate din cauza unei abundențe de stres emoțional, fizic sau mental, acest lucru poate duce la o afecțiune numită oboseală suprarenală.

Când gandele suprarenale devin epuizate, acest lucru poate perturba și alți hormoni din organism, inclusiv progesteronul, care poate provoca infertilitate și niveluri mai scăzute de DHEA, un hormon care este legat de longevitate și de menținerea unui corp puternic.

 1. Combate stresul și anxietatea

S-au găsit diferențe semnificative între cele două grupuri în ceea ce privește sănătatea mintală, concentrarea, funcționarea socială, vitalitatea, oboseala și calitatea generală a vieții, grupul care a luat ashwagandha prezentând beneficii clinice mai mari.

În plus față de aceste constatări pozitive, cercetătorii au indicat că nu au apărut efecte adverse grave în niciunul dintre grupuri. Un beneficiu major al ashwagandha este că nu există/ există reacții adverse minime atunci când îl luați.

În schimb, medicamentele antidepresive și anti-anxietate pot provoca somnolență, insomnie, pierderea dorinței sexuale printre alte efecte negative.

 1. Ajută la ameliorarea depresiei

Nu numai că ashwagandha aduce beneficii persoanelor care se confruntă cu anxietatea și stresul cronic, dar poate fi utilă și pentru persoanele care se confruntă cu semne de depresie. Ashwagandha îmbunătățește rezistența la stres, iar studiile arată că îmbunătățește astfel calitatea vieții.

 1. Poate ajuta la creșterea testosteronului și a fertilității la bărbați

În unele studii s-a demonstrat că suplimentele de Ashwagandha sunt benefice pentru fertilitatea masculină și nivelul crescut de testosteron.

Într-un studiu, 43 de bărbați supraponderali, cu vârsta cuprinsă între 40 și 70 de ani, care aveau oboseală ușoară, au luat zilnic tablete cu extract de ashwagandha, iar un grup placebo, timp de 8 săptămâni.

Tratamentul cu ashwagandha a fost asociat cu o creștere cu 18% mai mare a DHEA-S, un hormon sexual implicat în producția de testosteron. Participanții care au luat planta au avut, de asemenea, o creștere cu 14,7% mai mare a testosteronului decât cei care au luat placebo.

În plus, o revizuire a patru studii a constatat că tratamentul cu ashwagandha a crescut semnificativ concentrația spermei, volumul spermei și motilitatea spermatozoizilor la bărbații cu un număr scăzut de spermatozoizi.

De asemenea, a crescut concentrația și motilitatea spermatozoizilor la bărbații cu un număr normal de spermatozoizi.

Cu toate acestea, cercetătorii au concluzionat că în prezent nu există suficiente date pentru a confirma beneficiile potențiale ale ashwagandha pentru fertilitatea masculină și că sunt necesare mai multe studii de înaltă calitate.

 1. Poate îmbunătăți funcția creierului, inclusiv memoria.

O revizuire care a inclus cinci studii clinice a remarcat că au existat dovezi timpurii că ashwagandha ar putea îmbunătăți funcționarea cognitivă la anumite populații, inclusiv adulții în vârstă cu deficiențe cognitive ușoare și persoanele cu schizofrenie.

Ashwagandha poate avea beneficii pentru următoarele funcții cognitive:

 • Funcționare executivă
 • Atenţia
 • Timp de reacție
 • Performanță la sarcini cognitive

Un studiu pe 50 de adulți a arătat că administrarea a 600 mg de extract de ashwagandha pe zi timp de 8 săptămâni a condus la îmbunătățiri semnificative ale următoarelor măsuri în comparație cu administrarea unui placebo:

 • Memorie imediată şi generală
 • Atenţie
 • Viteza de procesare a informațiilor

Cercetătorii observă că compușii găsiți în ashwagandha au efecte antioxidante în creier, care pot fi benefice pentru sănătatea cognitivă.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări înainte ca experții să poată trage concluzii puternice.

 1. Poate ajuta la îmbunătățirea somnului

Mulți oameni iau ashwagandha pentru a avea un somn odihnitor.

De exemplu, un studiu pe 50 de adulți cu vârsta cuprinsă între 65 și 80 de ani a constatat că administrarea a 600 mg de rădăcină de ashwagandha pe zi timp de 12 săptămâni a îmbunătățit semnificativ calitatea somnului și vigilența mentală la trezire, în comparație cu un tratament placebo.

În plus, o revizuire a cinci studii de înaltă calitate a constatat că ashwagandha a avut un efect pozitiv mic, dar semnificativ asupra calității generale a somnului.

Cercetătorii au observat că rezultatele au fost mai pronunțate la persoanele cu insomnie și la cei care au luat mai mult de 600 mg zilnic timp de 8 săptămâni (sau mai mult).

4.5/5
5/5
5/5
 1. Echilibrează nivelul zahărului din sânge

Ashwagandha a fost evaluată pentru efectele sale antidiabetice, datorită prezenței compușilor fenolici, inclusiv a flavonoidelor. Cercetările arată că flavonoidele au activități hipoglicemiante, iar un studiu care a implicat rozătoare a concluzionat că atât extractele de rădăcină, cât și frunzele de ashwagandha au ajutat la atingerea nivelurilor normale de zahăr din sânge la șobolanii diabetici.

Un studiu pe animale publicat în Reports of Biochemistry and Molecular Biology a constatat că atunci când ashwagandha a fost administrată șobolanilor hrăniți cu fructoză, a inhibat creșterile induse de fructoză ale glucozei, rezistenței la insulină și inflamației.

Aceste date sugerează că extractul de ashwagandha poate fi util în îmbunătățirea sensibilității la insulină și reducerea markerilor inflamatori la oameni.

 1. Întărește funcția imună

Deoarece ashwagandha funcționează ca un adaptogen care poate reduce hormonii de stres ai organismului, poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și la reducerea inflamației din organism. Cercetările de laborator și cele pe animale arată că poate îmbunătăți funcția imună prin creșterea producției de imunoglobuline.

De asemenea, este capabil să promoveze un mediu antiinflamator prin suprimarea citokinelor proinflamatorii. Reglând sistemul imunitar atunci când este compromis, această plantă adaptogenă ar putea fi un instrument util în tratamentul diferitelor tulburări inflamatorii.

 1. Ajută la combaterea cancerului

Cercetările sugerează că ashwagandha are efecte anti-tumorale promițătoare, poate ajuta la reducerea creșterii celulelor tumorale și poate preveni creșterea celulelor canceroase.

S-a demonstrat că extractul ajută la inhibarea proliferării celulelor canceroase – în special celulele canceroase de sân, plămâni, stomac și colon, care se numără printre cele mai importante tipuri de cancer din lume. Se crede că ashwagandha ajută la prevenirea creșterii celulelor canceroase, în principal datorită abilităților sale de stimulare a imunității și antioxidante.

Potrivit unei prezentări generale publicate în Jurnalul African de Medicină Tradițională, Complementară și Alternativă, ashwagandha acționează ca un imunomodulator care poate crește durata de viață a pacienților cu cancer, care sunt în special expuși riscului de imunitate scăzută.

Un studiu pe animale publicat în Jurnalul de Etnofarmacologie a constatat că suplimentarea cu ashwagandha a fost corelată cu o creștere a celulelor albe din sânge în organism. Acest lucru indică faptul că sistemul imunitar este capabil să protejeze organismul de boli și invadatori dăunători atunci când folosește această plantă.

Scăderea numărului de globule albe din organism după chimioterapie este o preocupare majoră, deoarece îi expune pe pacienții cu cancer la un risc mult mai mare de probleme de sănătate, cum ar fi contractarea unei infecții. Acesta este motivul pentru care această plantă poate servi ca un plus suplimentar la tratamentele convenționale pentru cancer.

Cantități și doze

Doza zilnică recomandată de ashwagandha depinde de produs și de formulare. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua suplimentele.

În general, cel mai simplu mod de a lua ashwagandha este sub formă de capsule. Majoritatea suplimentelor conțin aproximativ 450 până la 500 de mg.

Riscuri și efecte secundare

Ashwagandha este alcătuită din lactone steroidiene sau withanolide, inclusiv withanolide A, withaferin A și withanone. Aceste structuri sunt unice pentru această plantă și au efecte medicinale diferite.

Unele părți ale plantei conțin mai mulți dintre acești compuși decât altele, așa că atunci când alegeți un extract de ashwagandha, ar trebui să vă uitați cu atenție de unde provine. Extractele de frunze conțin de obicei niveluri mai mari de withaferin A decât extractele de rădăcină.

Atunci când este luat în doze adecvate pentru uz terapeutic, a fost considerat sigur pentru consumul uman. Unele efecte secundare ale ashwagandha pot fi: stomac deranjat, vărsături și diaree. Dacă observați oricare dintre aceste probleme, încetați să luați ashwagandha imediat.

Nu trebuie utilizat niciodată de femeile însărcinate sau care alăptează. Există unele dovezi că poate induce avorturi spontane și nu există informații de siguranță disponibile despre alăptare.

Persoanele care folosesc medicamente pentru diabet, medicamente pentru tensiune arterială, medicamente care suprimă sistemul imunitar, sedative sau medicamente pentru probleme cu tiroida nu ar trebui să utilizeze ashwagandha decât dacă s-au consultat mai întâi cu medicul lor.

Cei cu hipertiroidism pot observa o creștere suplimentară a funcției tiroidiene atunci când iau ashwagandha și ar trebui să o facă numai sub supravegherea controlată a unui medic.

Este posibil ca ashwagandha să crească simptomele bolilor autoimune precum scleroza multiplă, lupusul și artrita reumatoidă.

Dacă urmează să suferiți o intervenție chirurgicală care necesită anestezie, ar trebui să încetați să luați ashwagandha cu cel puțin două săptămâni înainte, în cazul în care planta vă încetinește și mai mult sistemul nervos central.